Musul Polisi Savaşa Hazırlanıyor

Musul Polisi Savaşa Hazırlanıyor

Musul polisi kentlerini IŞİD'tan geri almak için yeniden silah altında. Al Jazeera Türk, şehir savaşları konusunda batılı uzmanların eğitim verdiği, Musul özel harekat biriminin karargâhını görüntüledi.

Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) hiç direniş göstermeden kaçtıkları için, Musul güvenlik güçleri çok eleştirildi. Musul polisi, hem prestijleri hem de kentlerini geri almak için yeniden görev başında. IŞİD’ın hava operasyonları nedeniyle asıl gücünü yerleşim birimlerine gizleyeceğini düşünen polis teşkilatı, kurduğu eğitim kampında şehir savaşları tekniklerini çalışıyor.

Musul’u kontrol eden IŞİD güçlerine yalnızca birkaç kilometre mesafede kurulan eğitim kampında sabah sporu saati. İki dağın arasına kurulan eğitim sahasından “Geliyoruz Musul” nidaları yankılanıyor. Saddam Hüseyin döneminden beri polis olan ve 35 yıllık meslek yaşamına birçok tecrübeyi sığdıran Kurmay Albay Vasik Muhammed Hamdani bize karargahını gezdiriyor. Hamdani’ye göre 10 Haziran 2014 günü Musul polisinin çekilmekten başka çaresi kalmamıştı:

“Kent dışından gelen askeri birlikler sahip oldukları ağır silahlar ile IŞİD’ı engelleyecek tek güçtü. Onların dağılması büyük bir paniğe yol açtı. Hepimiz hazırlıksız yakalandık. Yıllarca terör çeteleri ile mücadele ettik. Ama bu sefer karşımızda sayı ve silah olarak oldukça üstün bir güç vardı. Geri çekilmek en iyi seçenekti.”

Kampta eğitim gören memurların en yenisi beş yıllık polis. Patlamalar, adam kaçırmalar, suikastlar ve sokak çatışmaları... Musul polisi yıllardır dünyanın pek çok ülkesindeki meslektaşlarından çok daha yıpratıcı koşullar altında çalışıyor. Kampın komutan yardımcısı Kurmay Albay Hamdani, burada aldıkları eğitimlerin asıl amacının teşkilatı çok şiddetli sokak çatışmalarına hazırlamak olduğunu söylüyor:

“ IŞİD, koalisyon hava saldırıları nedeniyle açık alanda mevzilenmeyi pek tercih etmiyor. Daha çok kent içine yerleştirdiği kuvvetler ile gayri nizami harp taktikleri uyguluyor. Dolayısıyla da onlarla savaşmak bizim görevimiz olacak. Burada birçok batılı uzmandan şehir savaşları üzerine eğitimler alıyoruz. Sokak çatışmalarında daha etki olacak silahların kullanımını öğreniyoruz.”

“Musul’u, Musullular kurtaracak”

Kapta eğitim gören polislerin tamamı Musullu. Nüfusu üç milyonu bulan Irak’ın bu en büyük kentinde onların arkadaşları ve akrabaları yaşıyor. Bu özellikleri nedeniyle Kurmay Albay Hamdani, IŞİD’a karşı yapılacak operasyonda sivil halkın güvenliği için en önemli rolü üstleneceklerine inanıyor:

“IŞİD halkın arasında olacak. Bu sivillerin zarar görme riskini arttırıyor. Biz zaten Musullu olduğumuz için iyi olanı kötü olandan, yabancıyı hemşerimizden ayırmayı daha iyi biliriz. Halk güneyden gelecek güçlere pek güvenmiyor. Özellikle de Tikrit örneğinde yaşanan bazı intikam saldırıları onları çok endişelendiriyor. Bu noktada hemşerilerinden oluşan polis teşkilatımız, onlarla çok daha sağlıklı bir iletişim kuracaktır.”

Amerikalıların eğittiği SWAT timi

Kendilerine “Ninova SWAT gücü” diyorlar. Amblemleri kartal başı. Polis teşkilatı içinden özenle seçildiler ve eğitimlerini Amerikalı uzmanlar verdi. Birlik aynı anda birden çok noktada görev yapabilecek küçük timlerden oluşuyor. SWAT biriminin komutanı, ilk eğitimini Ankara Gölbaşında bulunan Türk Özel Harekat Polisi tarafından aldı. Birimin diğer üyeleri gibi o da ismini kimliğini gizli tutuyor:

“Ekibimiz çok yetenekli çocuklardan oluşuyor. Bu kampta onlara şehir muharebeleri ile ilgili bazı yeni teknikler öğretiyoruz. Silah kullanma becerilerini geliştiriyoruz. Bizim işimiz sürekli talim gerektiriyor. Silah vücudumuzun bir parçası gibi olmalı. Görev yerlerimize gidene kadar her gün bu eğitimleri tekrarlayacağız.”

Türkmen telafer polisi

Kamp komutanı Kurmay Albay Hamdani, emrindeki polislerin, çok dilli ve çok dinli Musul kültürünün bir parçası olduğunu söylüyor. Hamdani taşkilatın içinde ayrım gözetmediklerini ancak Telafer'de yaşayan nufusun yapısı nedeniyle orada görev yapan teşkilatın Türkmenlerden oluştuğunu aktarıyor:

"Kampta iki alaydan oluşan Telaferli Türkmen polis gücü de bulunuyor. Bu gücün görev yeri kendi yaşadıkları bölgeler olacak. Bu şekilde Türkmenler kendi bölgelerinde güvneliği sağlacak ve yöre halkını daha iyi tanıdıkları için sivillerin zarar görmesini engelleyecek. Türmen polisileri Şii ve Sünnilerden oluşan karma bir grup. İntibak eğitimlerini güneyde aldıktan sonra burada bizim kampa katıldılar."

AL JEZEARA TÜRK