Mukteda Sadr’dan Özür ve Haşd Şaabi’ye Teşekkür

Mukteda Sadr’dan Özür ve Haşd Şaabi’ye Teşekkür

Sadr grubu lideri Mukteda Sadr, taraftarlarının sebep olduğu şiddet olaylarından dolayı Irak halkından özür diledi, Halk Seferberlik Güçleri’ne de teşekkür etti.

Irak resmi haber ajansı INA’nın haberine göre Sadr hareketi lideri Mukteda Sadr, taraftarlarının sebep olduğu şiddet olaylarından dolayı Irak halkından özür diledi.

Dünden beri Yeşil Bölge’deki Irak parlamentosu çevresinde Irak güvenlik güçleriyle çatışan Sadr grubu taraftarlarından silahlarını bırakıp çatışmalara son vermelerini ve bir saat içinde parlamento çevresinden çekilmelerini isteyen Mukteda Sadr, “Irak’ta olanlardan dolayı çok üzgünüm ve Irak halkına özürlerimi sunuyorum” dedi.

Mukteda Sadr, Necef’teki ikametgahında düzenlediği basın toplantısında ayrıca şunları söyledi: “Irak halkından özür diliyorum. Şu an yaşanmakta olan olaylardan sadece Irak halkı zarar görmektedir. Ölen de öldüren de ateştedir. Benim ülkem yozlaşmaya esir olduktan sonra, maalesef yozlaşma ve şiddete de esir oldu. Şiddet ve cinayetle zedelenmiş bir devrim ne kötü bir devrimdir. Bu, bir devrim değildir.

Ülke bugün yozlaşma ve şiddete esirdir. Biz gösterilerin silahlı değil barışçıl olmasını ummuştuk. Şiddetle zedelenmiş bir devrim değildir. Ben bugün Sadr Hareketi’nin devrimini eleştiriyorum. Barış Tugayları (Sadr Grubunun askeri kanadı) hayasız militanlardır.

Ben Irak güvenlik güçlerine ve tarafsız kalan Halk Seferberlik Güçleri’ne teşekkür ederim. Silahlı kuvvetler başkomutanını (Başbakan) da takdir ediyorum.

Iraklı liderlerden Mukteda Sadr’a övgü

Mukteda Sadr’ın basın toplantısı düzenleyerek taraftarlarının şiddet olaylarını durdurması, halktan özür dilemesi, kendi militanlarını eleştirmesi ve Irak güvenlik güçlerine teşekkür etmesi, diğer Iraklı liderlerden takdir topladı.

Irak resmi haber ajansı INA'nın haberine göre Irak Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Sadr’ın şiddet olaylarının durdurulması için yaptığı müdahaleyi “sorumlu ve milli bir tavır olarak desteklediğini” söyledi ve “umarız güvenlik ve istikrar tüm ülkeye geri gelir. Biz, tüm tarafları sorunların çözümü ve Irak’ın bu zorlu durumdan kurtuluşu için yeniden diyaloga çağırıyoruz” dedi.

Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Kasım el-Areci, Mukteda Sadr’ın basın toplantıından sonra yayımladığı Twitter mesajında “Sayın Sadr, size müteşekkiriz; siz büyük bri insansınız” dedi.

Koordinasyon Çerçevesi liderlerinden ve eski Başbakan Haydar el-İbadi, de Twitter mesajında “Seyyid Mukteda Sadr’ın Sadr grubunun taraftarı olduğunu iddia edenleri çekilmeye çağırmasından sonra artık hükümetin (silahlı kişiler karşısında) savunma yapmadan sadece seyirci kalmasının hiçbir izahı yoktur” dedi.

Irak İslami Yüksek Konseyi Başkanı Humam Hammudi, de yayımladığı mesajında “Seyyid Mukteda Sadr, Sadr ailesi mektebinin evladı olduğunu ispat etti. Onun tavrı cesurca ve sorumluca bir tavırdır” dedi.

Fetih İttifakı Lideri Hadi el-Amiri de yayımladığı mesajında Mukteda Sadr’ın Irak halkından özür dilemesini “cesurca” bir tavır olarak niteledi ve bu tavrın takdire değer olduğunu söyledi.

Koordinasyon Çerçevesi liderlerinden Hadi el-Amiri, “Seyyid Mukteda Sadr’ın silahlı şiddeti durdurmak için yaptığı girişim cesurca bir girişimdir ve takdire ve övgüye layıktır. Bu girişim öyle hassas bir anda yapıldı ki düşmanlar kardeş savaşının büyümesi ve yayılması konusunda iddiaya giriyordu” dedi.(Ajanslar)