Mısır, Ramazan  Ayında   İsrail  ile Filistinliler Arasında Çatışmayı Önlemek için Görüşmeler Yapıyor

Mısır, Ramazan Ayında İsrail ile Filistinliler Arasında Çatışmayı Önlemek için Görüşmeler Yapıyor

Mısır, Ramazan ayında İsrail ile Filistinliler arasında tırmanmayı önlemek için görüşmeler yapıyor ve Haniyeh, Mısır istihbarat başkanıyla Filistin meselesindeki gelişmeleri tartışıyor.

TERCÜMEHABER /TEVHHİDHABER

Gazze (Reuters) - Anadolu: Hamas Hareketi Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye, Mısır İstihbarat Başkanı Abbas Kamel ile Filistin davasındaki gelişmeleri görüştü.

Anadolu Ajansı'na ulaşan “Hamas” hareketi tarafından yapılan açıklamaya göre bu, Perşembe günü Mısır'ın başkenti Kahire'de iki taraf arasında yapılan bir görüşme sırasında geldi.

Çarşamba günü Haniyeh, bu hafta Mısır'ı ziyaret etmesi için aldığı resmi bir davete cevaben, Kahire hareketinden bir heyetin başında, süresi duyurulmayan bir ziyaret için geldi.

Harekete göre: “Hareketin liderlik delegasyonu, özellikle işgal hükümetinin mevcut koşulları ışığında mevcut riskleri ve zorlukları, bunlarla nasıl yüzleşileceğini ve Filistin halkımızı nasıl koruyacağımızı, hareketin bu gelişmelerle başa çıkma vizyonunu ve yollarını gözden geçirdi dedi

Heyet ayrıca "Mısır ile sürekli işbirliğinin geliştirilmesi, ortak koordinasyon, Filistin halkının kararlılığının güçlendirilmesi, haklarının ve kutsallıklarının korunması, Gazze Şeridi'ndeki mevcut durum, ablukanın sonuçları, hafifletme ve sona erdirme yolları" ele alındı dedi

2022 yılı sonu itibarıyla Filistin Esir İşleri Kurumları raporunda, halen cezaevinde bulunan tutuklu sayısının 29'u kadın, 150'si çocuk, yaklaşık 850'si idari tutuklu ve 15'i gazeteci olmak üzere 4.700'e ulaştığı belirtildi.

Bu bağlamda hareket, yaptığı açıklamada, Mısır tarafının “halkımıza, birliğinin yeniden sağlanmasına ve haklarının elde edilmesine yönelik desteğini sürdürdüğünü ve Mısır'ın Filistin davası ve haklarına yönelik tutumunun net ve sağlam olduğunu teyit ettiğini belirtti. ”

Hareketin delegasyonu Filistin'in içinden ve dışından liderleri içeriyor: hareketin başkan yardımcısı Salih el-Aruri, Filistin dışındaki lideri Halid Meşal, Arap ve İslami İlişkiler Bürosu başkanı Halil el-Hayya ve siyasi hareketin bir üyesi Büro, Ruhi Mushtaha.

"Hamas" heyetinin Kahire'ye gelişi, Genel Sekreteri Ziyad el-Nakhala başkanlığındaki "İslami Cihad" heyetinin Mısır ziyaretinin bitişiyle aynı zamana denk geldi.

Yetkililer, Mısır'ın Kudüs ve işgal altındaki Batı Şeria'daki şiddeti durdurmak ve kutsal Ramazan ayı başlamadan önce Gazze Şeridi'ne yayılmasını önlemek amacıyla İsrail ile Filistinliler arasındaki arabuluculuk çabalarını yoğunlaştırdığını söylediler.

Yetkililer, Kahire'nin bu hafta Gazze Şeridi'ni yöneten İslami Direniş Hareketi (Hamas) ve müttefiki Filistinli İslami Cihad liderlerini ağırladığını söyledi. Daha önce İsrail temsilcileriyle görüşmeler yapıldığını söylediler.

Filistinlilerin İsrail kentlerine düzenlediği bir dizi ölümcül sokak saldırısının ardından geçen yıl İsrail'in baskınlarını artırmasıyla Batı Şeria'da tırmanan şiddet, İsrail'in aşırı sağcı hükümetinin 29 Aralık'ta yemin etmesinden bu yana hız kazandı. İsminin açıklanmaması koşuluyla konuşan iki Mısırlı yetkili, Kahire'nin, özellikle Filistinlilerin, Mart sonunda başlayan Ramazan ayında Kudüs'e erişim üzerindeki İsrail kısıtlamalarına ilişkin hassasiyetleri göz önüne alındığında, durumun kontrolden çıkabileceğine inandığını söyledi.

İki yetkili, Mısır'ın ABD'den şiddeti azaltmak için İsrail'e başvurmasını istediğini de sözlerine ekledi. Mısır, İsrail ile doğrudan teması reddeden İslami Cihad hareketine çağrıda bulundu.

Filistinli bir yetkili Reuters'e verdiği demeçte, "Mısırlılar 2023'te silahlı bir çatışma olasılığı konusunda her zamankinden daha fazla endişeliler ve İsrail'deki aşırılık yanlısı hükümetteki bazı bakanların eylemlerini dizginlemenin zor olabileceğinin farkındalar."

Mısır, Batı Şeria'daki durum patlarsa Gazze'de de bir patlamanın fitilini ateşleyeceğini anlıyor" dedi.

İsrailli yetkililer yorum talebine hemen yanıt vermedi.

İsrail, Ağustos 2022'de Filistinli İslami Cihad'a ve önceki yıl Hamas'a karşı Gazze'de son 56 saatlik savaşı verdi. Her iki grup da İsrail'i yok etmeye yemin etti, ancak 2021'de Mısır'ın aracılık ettiği fiili uzatılmış bir ateşkesi taahhüt ettiler.

Filistin İslami Cihad sözcüsü Dawoud Shehab, İsrail'i Batı Şeria ve Kudüs'teki "statükoyu" değiştirmeye çalışmakla suçlayarak, yeni hükümetin Yahudi yerleşim yerlerini genişletme planına ve Filistinlilerin tartışmalı bir bölgeye Yahudi tecavüzü olarak gördükleri şeye atıfta bulundu.

Shehab, hareketin Mısır'a "İsrail'in mübarek Ramazan ayında provokasyonları devam ederse kimsenin kendini kontrol edemeyeceğini ve yalnızca direnişin İsrail saldırganlığını dizginleyebileceğini" bildirdiğini söyledi.