Mavi Marmara Davasında Avukatlar Mahkmeden  Çekildi

Mavi Marmara Davasında Avukatlar Mahkmeden Çekildi

Mavi Marmara davası 'İsrail anlaşması' gerekçesiyle düşürülmeye çalışılıyor; avukatlar mahkemeden çekildi


Mavi Marmara davası 'İsrail anlaşması' gerekçesiyle düşürülmeye çalışılıyor; avukatlar mahkemeden çekildi
Mavi Marmara davasında şehit yakınları ve gaziler mahkeme salonuna alınmadı; güvenlik görevlileriyle aralarında arbede yaşanan şehit yakınları, gaziler ve davayı takip edenler, İsrail aleyhinde sloganlar atarak, tekbir getirdi. Duruşmada savcı, İsrail ile varılan anlaşmayla davanın yasal dayanağı kalmadığını belirterek, düşürülmesi talebini yineledi.
Mavi Marmara davası 


İsrail ile anlaşmanın ardından düşürülmesi gündemde olan Mavi Marmara davası, şehit yakınları ve gazilerin yer yokluğu nedeniyle salona alınmaması nedeniyle gergin başladı. Duruşma salonuna alınmayan müştekilerin İsrail aleyhinde sloganlar atıp, tekbir getirdiği protestoların ardından başlayan duruşmada, savcı mütalaasını yineledi ve anlaşmanın ardından davanın yasal dayanağının kalmadığını belirterek, düşürülmesi talebini yineledi. Mavi Marmara avukatları ise anlaşmanın orijinal metninin istenmesini talep etti ve reddi hakim talebinde bulundu.

Güvenlik görevlileriyle aralarında gerginlik

Gazze'ye insani yardım götürürken 31 Mayıs 2010'da İsrail askerlerinin baskınına uğrayan Mavi Marmara gemisinde 10 kişinin şehit olmasına ilişkin İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşma öncesinde mahkeme salonuna ayakta izleyici alınmayacağı söylenmesi üzerine güvenlik görevlileri ve şikayetçiler arasında gerginlik yaşandı.

İsrail aleyhinde slogan ve tekbir

Salona girmek isteyen Mavi Marmara gönüllüleri, içeri alınmayınca İsrail aleyhine slogan atıp tekbir getirdi. Duruşmaya başlandıktan sonra bu kez içeriye alınanlar, dışarıda kalan arkadaşlarının içeri alınmasını istediler. 

Duruşmada çok sayıda mağdur-müşteki ve avukatı hazır bulundu. Avukatlar salona alınmayan müvekkillerinin darp edildiğini öne sürerek, görevlilerin, talimatı hakimlerin verdiğini söylediklerini belirttiler.

Anlaşmanın metnini istediler

Mavi Marmara avukatları söz isteyerek duruşma savcısının bir önceki celse verdiği mütalaasını hatırlattılar ve bu talebe dayanak olarak gösterilen İsrail-Türkiye anlaşmasının orijinal metninin istenmesini talep ettiler.

Reddi hakim talebi

Yargılamaya devam edilmesini isteyen avukatlar, mahkemenin tarafsızlığına gölge düştüğünü belirterek reddi hakim talebinde bulundular.

Savcı: 'Anlaşmayla bu davanın yasal dayanağı kalmadı'

Avukatlar ve Mahkeme Başkanı arasında yaşanan sözlü sürtüşmenin ardından Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Aslan’a söz verildi. Savcı Aslan, avukatların reddi hakim taleplerinin davayı uzatmaya yönelik olduğunu belirterek reddi hakim talebinin reddedilmesini istedi. Savcı Aslan, "Türkiye Cumhuriyeti, sadece bu yargılama ve bu sanıklar yönünden özel olarak feragat etmiştir. Bu davanın devam etmesi için yasal dayanak kalmamıştır. Bundan önce ve bundan sonra tanık, mağdur, müşteki, avukat dinlenemez ve usulü işlem yapılamaz. Bu yargılama engelidir. Düşme adına yaptığımız talebin değerlendirilerek karar verilmesini talep ediyorum. Eğer mahkeme ret yönünde karar verirse yargılamaya devam edilmesini talep ediyorum" dedi.

Avukatlar salondan çekildi

Mavi Marmara avukatlarından Cihat Gökdemir, twitter üzerinden yaptığı açıklamada "mahkemenin adil bir yargılama yapamayacağı ve tarafsızlığını yitirdiği" gerekçesiyle salondan çekildiklerini belirtti.

Gökdemir’in açıklaması şöyle:

“Mahkeme heyeti, avukatlar da salonu terkettiği halde duruşmaya devam ediyor. Kudüs'ün düştüğü gün Mavi Marmara davasını düşürmeye kararlılar.”

Savcı davanın düşürülmesini istemişti

Mavi Marmara baskını sırasında İsrail Genelkurmay Başkanı olan Rau Aluf Gabiel Ashknazi ve 3 İsrailli komutan hakkındaki davanın 2 Aralık'taki duruşmasında savcı, Türkiye ile İsrail arasında imzalanan anlaşmayı gerekçe göstererek davanın düşürülmesini istemişti.

Anlaşmayla İsrail 20 milyon ödemiş; davanın düşürülmesi üzerinde anlaşılmıştı

Türkiye ile İsrail arasında Mavi Marmara'da öldürülenlerin yakınlarına 20 milyon dolar tazminat ödenmesi karşılığında anlaşılmış ve İsrailli yetkililerin davalardan muaf tutulması iki devlet arasında imza altına alınmıştı.