Macron,  Cezayir İle Ortak Komisyon Kurduk

Macron, Cezayir İle Ortak Komisyon Kurduk

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Perşembe günü Cezayir ile sömürgecilik ve bağımsızlık savaşı üzerine arşivleri incelemek üzere iki ülkeden tarihçilerden oluşan ortak bir komisyon kurulduğunu duyurdu.

Macron, Cezayirli mevkidaşı "Abdelmadjid Tebboune" ile Cezayir'den düzenlediği ortak basın toplantısında şunları söyledi: "Ortak, karmaşık ve acılı bir geçmişimiz var." dedi

Macron, ikili ilişkileri "yeniden inşa etmeyi" amaçlayan üç günlük bir ziyaret için Perşembe günü erken saatlerde Cezayir'e gelmişti.

Cuma günü, Macron, daha önce "Avrupa Mezarlığı" olarak bilinen Saint-Eugen mezarlığını (şu anda Bologne, popüler Bab El Wadi mahallesinin yakınında) bir turla Cezayir'e resmi ziyaretine devam edecek.

Bu mezarlık 1849'da açıldı ve alanının yaklaşık 3.5 hektar olduğu tahmin ediliyor.

Perşembe günü Macron ve Tebboune, Mouradia Sarayı'nda iki saatten fazla süren ve iki tarafın "yapıcı" ve "umut verici" olarak nitelendirdiği görüşmelerde bulundu.

İki cumhurbaşkanı, iki ülke arasındaki dalgalı ilişkilerin tanık olduğu kopuşun sayfasını çevirecek "saygı ve güven ilkelerine" dayalı "stratejik ilişkiler" kurma niyetlerini dile getirdi.

Bu, Macron'un Aralık 2017'de göreve başlamasından bu yana Cezayir'e yaptığı ikinci ziyaret.