Lübnan  Ülkedeki Mültecileri  Geri Gönderiyor

Lübnan Ülkedeki Mültecileri Geri Gönderiyor

Lübnan önümüzdeki hafta Suriyelileri ülkelerine geri göndermeye başlayacak

TERCÜMEHABER /TEVHİDHABER

Lübnan Cumhurbaşkanı General Michel Aoun, insan hakları gruplarının güvenlikleriyle ilgili endişelerini dile getirmelerine rağmen, ülkesinin önümüzdeki hafta sonunda Suriyelileri ülkelerine döndürmeye başlayacağını söyledi.

Aoun, Çarşamba günü yaptığı basın açıklamasında, "Önümüzdeki haftanın sonundan itibaren Suriyelilerin gruplar halinde ülkelerine geri dönmelerinin başlangıcına tanık olacağız" dedi.

(Resmi) Ulusal Haber Ajansı'na göre, "Bu bizim için önemli bir konu" diye ekledi.

Lübnan, kişi başına düşen dünyada en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülke

Hükümet, ülkenin 6 milyondan fazla nüfusunun, komşu Suriye'den gelen yaklaşık 1,5 milyon mülteciyi içerdiğini tahmin ediyor,

Lübnan'ın Yerinden Edilmişler Bakanı "Issam Sharaf El-Din", geçtiğimiz Temmuz ayında, Suriye'nin salgından on yıldan fazla bir süre sonra büyük ölçüde güvenli hale geldiği gerekçesiyle, buna dayanarak ayda yaklaşık 15.000 mülteciyi Suriye'ye geri gönderme planını duyurdu.

Plan, Suriye'deki koşulların büyük ölçekli bir mülteci dönüşüne izin vermediğinde ısrar eden Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği için herhangi bir rol içermeyecek.

UNHCR, yorum talebine yanıt vermedi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü geçen Temmuz'da "Suriye, geri dönenler için güvenlik ve emniyet sağlamaktan uzak" dedi.

Örgütün Orta Doğu departmanı direktörü Lama Fakih, "2017 ve 2021 yılları arasında Lübnan ve Ürdün'den dönen Suriyeli mülteciler, Suriye hükümeti ve milislerinin elinde büyük insan hakları ihlalleri ve zulme maruz kaldı" dedi.

Örgütün yayınladığı bir rapora göre, Suriye ekonomisi ve altyapısı da “on yılı aşkın çatışma ve yaptırımlar sonucunda yok edildi.

Suriyelilerin geri dönüşler hakkında bilinçli kararlar vermeleri için güvenilir bilgi ağlarının ve geri dönüşleri izlemek için yeterli erişime sahip uluslararası yardım kuruluşlarının yokluğunda, Lübnan gibi Suriyeli mültecilere ev sahipliği yapan ülkeler kimseyi geri dönmeye zorlamamalıdır” dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı