Le Monde”: “İsrail” böyle yanıltıcı bir hikaye uydurdu

Le Monde”: “İsrail” böyle yanıltıcı bir hikaye uydurdu

Fransız "Le Monde" gazetesi, yaptığı araştırmada, "Kfar Azza" yerleşim yerinde veya "İsrail"in herhangi bir yerinde başları kesilen çocukların bulunduğu hikayesinin doğru olmadığını ortaya koyuyor.

Fransız "Le Monde" gazetesi, 7 Ekim olaylarına eşlik eden sahte İsrail propagandasına ilişkin bir soruşturma yayınladı ; bu soruşturma, İsrail hükümetinin basın bürosundan "Kfar Azza" yerleşim yerinde veya herhangi bir yerde başları kesilen çocukların bulunduğuna dair hikayenin kabul edildiğini içeriyordu. aksi takdirde doğru değildi.

Gazete, 10 Ekim'de "resmi İsrail hesaplarının aşağılık ve temelsiz iddialar aktardığını" bildirdi ve "altı ay sonra yayılmaya devam ettiklerini, bu da İsrail'in aldatma suçlamalarını artırdığını" ekledi.

"Hamas'ın İsrail'e saldırısının ardından katliamın fotoğrafları dünya çapında sosyal ağlarda ve medya kuruluşlarında dolaştı."

Şöyle ekledi: "Ancak cinayet, yağma ve sakatlama suçlarına ilişkin bu ifade seli ışığında söylenti olağanüstü boyutlara ulaştı: İsrail'in en çok etkilenen bölgelerinden biri olan Kibbutz Kfar Azza'da 40 çocuğun kafaları kesilmiş halde bulunduğu iddia edildi." “Bu hikaye ve onun varyantları benzeri görülmemiş bir yayılmaya tanık oldu ve hatta Beyaz Saray'da bile bahsedildi.

İsrail hükümetinin basın bürosunun Le Monde gazetesine doğruladığı bilgiye göre, "Kırk çocuğun kafası kesilmedi. Bu ne Kfar Azza'da ne de başka bir kibutzda olmadı."

Gazete şu soruyu sordu: "Bu yanlış bilgi nasıl ortaya çıktı? Peki bunu, kısmen Birinci Körfez Savaşı'nı meşrulaştırmak için kullanılan, kaçırılan ve katledilen çocuklarla ilgili uydurma bir hikaye olan Kuveyt kuluçkahaneleri meselesiyle karşılaştırabilir miyiz?"

Kendisi, "İsrail"in yanlış bilgilerle mücadele etmek için hiçbir şey yapmadığını, bunun yerine birçok durumda yalanlamak yerine bunu istismar etmeye çalıştığını, bunun da medyayı manipüle ettiği yönündeki suçlamaları körüklediğini belirtti.

Gazeteye göre söylenti, İsrailli "i24 News" muhabiri Nicole Zedek'in "Kfar Azza" canlı yayınında askerlerin "kafaları kesilmiş çocuklardan" bahsettiğini söylemesiyle ilk kez kafaları kesilen çocuklardan bahsetmesiyle başladı. kesildi, öyle diyorlar.” Gazetenin yazdığına göre hiçbir şey görmemesine rağmen “40'a yakın çocuk sedyelerle taşındı” diye ekledi.

Le Monde, romanı genel olarak Batı basınının benimsediğini, İngiliz popüler gazetelerinin ise bunu haber yaptığını açıkladı. New York Times, trendin aksine sadece 3 çocuğun öldüğünü bildirdi. Ajans France-Presse, "Kfar Azza"da yalnızca iki çocuğun öldürüldüğünü belirtirken, kendisi dikkatli olunması çağrısında bulundu.

Gazetenin soruşturmasında, "İsrail ordusunun bazen bu iddiaları doğrulayacak hiçbir bilgisi olmadığını söyleyerek kendisiyle çeliştiği, ancak aynı zamanda Fransızca ve İngilizce konuşan İsrail ordusu sözcülerinin bunları aktardığı" belirtildi.

i24 News, kafa kesme haberini ancak 30 Kasım'da düzelterek, "Resmi rakamlar netleşirken ilk raporumuzu düzeltiyoruz" dedi ve Le Monde'a göre "40 çocuk" ibaresini kaldırdı.

Gazete, bu söylentinin yurtdışında yalanlanmasına rağmen "İsrail" içinde hâlâ canlı olduğunu, İsrail sokaklarının hâlâ bu hikayeden sanki gerçekmiş gibi bahsettiğini, bunu sorgulamanın İsraillilerin büyük bir kısmı için sorgulamak anlamına geldiğini doğruladı. 7 Ekim/Ekim saldırıları.

Konuyla ilgili yorum yapan Hamas, "Le Monde" soruşturmasının işgal hükümetinin faşist davranışlarını ortaya çıkarma yönünde yeni bir adım olduğunu söyledi.

Kendisi yaptığı açıklamada, "Sahte İsrail söylemini benimseyen ülkeler, hükümetler ve kurumların, halkımıza ve onların direnişine karşı tutumlarını derhal geri çekmeleri gerektiğini" söyledi.

Gazetecilik profesyonelliği kurallarına uymadan bu propagandaya katılan medyanın, Filistin halkımızın mücadelesini çarpıtmaya yaptığı katkılardan dolayı özür dilemesi, rotasını değiştirmesi ve İsrail suçlarını yayma ve belgeleme çabalarını yoğunlaştırması gerektiğini vurguladı

Kaynak:Haber Kaynağı