Katil ABD Suçunu İtiraf Etti

Katil ABD Suçunu İtiraf Etti

Pentagon geçen yıl 12 sivili öldürdüğünü itiraf etti

Pentagon bir raporda, 2021'de tamamı Afganistan'da meydana gelen 12 sivilin ölümünden ABD ordusunun sorumlu olduğunu duyurdu.

AFP tarafından aktarılan ISNA'ya göre, ABD Savunma Bakanlığı bir raporda şunları yazdı: "Bu bakanlık, 2021'de ABD askeri operasyonları sonucunda 12 sivilin öldüğünü ve beş sivilin yaralandığını tahmin ediyor."

Pentagon, 2018'den beri her yıl yayınlanan ve bir kısmının ABD Kongresi'nin talebine göre sınıflandırıldığı bu raporda, Afganistan'da tüm bu sivillerin öldürüldüğünü yazıyor.

Pentagon daha önce, Ağustos 2021'in sonunda ABD'nin Afganistan'dan çekilmesinin çalkantılı sürecinde yedisi çocuk olmak üzere bir ailenin 10 üyesinin ölümünden sorumlu olduğunu kabul etmişti.

Bu raporun kamuya açık kısmında 8 Ocak'ta Herat şehrinde bir sivilin, 11 Ağustos'ta Kandahar şehrinde ise ABD saldırılarında bir sivilin öldürüldüğü belirtiliyor.

Ayrıca bu rapora göre 18 Ocak'ta Kandahar şehrinde iki sivil daha yaralandı.

ABD ordusu, 1 Ocak'ta Somali'deki bir bölgede üç sivili yaraladığını da kabul etti.

Bu raporda Pentagon, 2018-2020 yılları için kayıp sayısını yeniden değerlendirdi ve tamamı Suriye'de meydana gelen 10 kişinin ölümü ve 18 kişinin yaralanmasından sorumlu olduğunu kabul etti.

Sivil toplum kuruluşları, savaş bölgelerindeki ABD saldırılarında ölen ve yaralananlar hakkında düzenli olarak daha yüksek rakamlar yayınlıyor.

Dünyanın dört bir yanındaki hava saldırılarında sivil kayıpların listesini veren sivil toplum kuruluşu Airwars, Mayıs ayında yayınladığı yıllık raporunda, yalnızca ABD'nin Suriye'deki askeri operasyonları sonucunda 15 ila 27 sivilin öldürüldüğünü yazdı.

Ocak 2022'de ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, imajını zedeleyen birkaç ölümcül hata yaptıktan sonra ülkesinin ordusundan hava saldırılarında sivil kayıpları önlemek için daha fazlasını yapmasını istedi.