Katar'da Perde Arkası'nda ABD...

Katar'da Perde Arkası'nda ABD...

Lübnanlı emekli general Hişam Cabir, Katar'daki yönetim değişikliğinin arkasında Amerika'nın olduğunu iddia etti.

İşte Press TV'nin yaptığı röportajın detayları;

Muhabir: Sayın Hişam Cabir, Katar emiri yönetimi oğluna devrederken amacının Katar'ı genç jenerasyonun yönetimine bırakmak olduğunu belirtti.

Yeni emirin 33 yaşında olduğunu düşünürsek, bundan sonra yönetimin kendisinde olacağını mı yoksa babasının yeni emirin arkasında işleri yürüten isim mi olacağını düşünüyorsunuz? Siz bunu nasıl görüyorsunuz?

Cabir: Hayır mesele genç nesil meselesi değil, müsadenizle birkaç şey söyleyeyim. Resmi açıklamalar Şeyh Hamad'ın yönetimi devretmesinin arkasında sağlık nedenleri olduğunu söylese de bu karar Katar'ın ötesinde bir karar, bu kararın arkasında Amerika var.

ABD'nin Katar üzerindeki etkisini hiçkimse inkar edemez, hiçkimse Katar'ın ABD için ifade ettiği önemi inkar edemez. Katar'daki el-Udeyd askeri üssü ABD'nin bölgedeki en önemli askeri üssüdür ve komutasının merkezidir.

Şeyh Hamad'ın bölgedeki siyasette Amerikan ajandasını takip ediyor olması ve bu konuda bana göre çok da büyük hataları olmamasına rağmen bazı uzmanlar bu değişimin ardından bu minvalde bir çok sebep olduğunu ifade ediyorlar.

Herşeyden once biliyorsunuz Şeyh Hamad ve şu an başbakan olan Hamad bin Casim bin Cabir dünyanın birçok yerine müdahalede bulundular ve planlanandan daha aktif oldular, bir diğer nedense bu çağ yeni bir çağdır ve bölgede durum oldukça hassastır, ABD değişim için bunu göz önünde bulundurmuştur, özellikle Şeyh Tamim Batı'ya çok yakındır ve aynı zamanda Suudi Arabistanla ilişkileri oldukça güçlüdür. Herkes 2007 barışından once Şeyh Hamad'ın Suudi Arabistan ile ilişkilerinin çok kötü olduğunu biliyor.

Şu durumda Katar'ın dış politikasında çok ani bir değişim görmeyi beklememeliyiz. Fakat sizin de söylediğiniz gibi bu yeni bir jenerasyon ve yeni bir çağ; bu dönemde herşey Batı bloğu ve özellikle ABD kontrolünde olacak ve Batı'da yetişmiş olan çok da iyi Fransızca konuşan Şeyh Tamim, İngiltere'de eğitim almıştır, yani politika aynı politika, Katar'ın yeni aracından sınırlı da olsa bir değişiklik bekliyoruz.

Muhabir: ABD'nin Katar'ın dış siyaset politikalarının uluslararası arenada en büyük etkiye sahip olan ülke olması meselesini biraz açmak istiyorum. Katar'ın farklı alanlarda özellikle de Suriye konusunda ABD'yi ikna etmeye çalışan ülke olduğuna katılıyor musunuz?

Bir de Hamad yönetimindeki Katar'ın Suudi Arabistan ile iyi ilişkiler kuramadığını söylediniz; bu konuya da açıklık getirmenizi rica edeceğim. Nasıl oluyor da hem Tamim Arabistan ile iyi ilişkiler içinde oluyor hem de bu değişimin arkasında ABD oluyor?

Cabir: (İlk soruya cevaben) Hayır, ben Şeyh Hamad'ın Suriyeli muhalifler ve Lübnan'daki Suriye rejimi karşıtları noktasında çok önemli bir rol üstlendiğini düşünüyorum. Ayrıca Libya ve Mısır başbakanlarıyla olan ilişkilerinde de çok önemli bir rolü olduğunu düşünüyorum. Mısır üzerinde çok etkili olmuştur, ciddi bağışları olmuştur. Kendisi Afrika ülkeleri arasında da arabulucu rolünü üstlenmiştir.

Öyle görünüyor ki Amerikalılar, talimatlarına fazlasıyla değil de tam uyan yeni bir vali ya da prens istiyorlar. Dediğimiz gibi, dış politikada çok ani bir değişim beklemiyoruz.

Şeyh Tamim tabii ki Suriye muhalefetini desteklemeye devam edecektir, tabii ki ABD sponsorluğunda Suudi arabistan ile karşı karşıya gelmek yerine biliktelikleri olacaktır.

israhaber