Kasırga'da Ölmek İçin Dua...

Kasırga'da Ölmek İçin Dua...

"Geçtiğimiz yıl yaşanan çatışmalar sebebiyle buraya geldik. Herşeyimi kaybettim. Hem annem hem de iki kızım öldü. Eğer kasırga burayı vurursa, (ölmek için) Allah'a..."

Mahasen Kasırgası'nın haftasonu Hindistan, Myanmar ve Bangladeş kıyılarını vurması bekleniyor. BM ve Myanmar hükümeti de kasırga sebebiyle Arakanlı mültecilerin tahliye edilmesini istiyor. Ancak mülteciler kasırgadan kaçmayı değil kasırgada ölmeyi istiyor.

Sri Lanka'yı vuran Mahsen Kasırgası'nın en az yedi kişinin ölümüne 3 bin 881 kişinin de yer değiştirmesine sebep olduğu belirtiliyor.

Kasırga sebebiyle Myanmar hükümeti birçoğu Arakanlı olan yaklaşık 38 bin insanın tahliyesini istemesine rağmen Arakanlılar söz konusu kampları korkmaları sebebiyle boşaltmak istemiyor. Çünkü çetelerin yeni saldırılarıyla yüz yüze kalabilirler.

Budist çeteler tarafından sık sık şiddete maruz kalan Müslümanlar hükümetin vatandaşlık statüsü tanımaması sebebiyle uzun süredir derme çatma kamplarda yaşamaya mahkum oluyor.

"HEPİMİZ ÖLMEK İÇİN DUA EDİYORUZ"

Arakan Eyaleti'nin Sittve bölgesindeki bir kampta yaşayan ve Reuters'a konuşan birkaç kişinin söyledikleri ise mültecilerin yaşadıkları sebebiyle yaşadığı acıları gözler önüne seriyor.

38 yaşındaki her şeyini kaybetmiş Arakanlı mülteci Hla Maung'ın anlattıkları:

"Geçtiğimiz yıl yaşanan çatışmalar sebebiyle buraya geldik. Herşeyimi kaybettim. Hem annem hem de iki kızım öldü. Eğer kasırga burayı vurursa, (ölmek için) Allah'a dua edeğim. Buradaki herkes kasırga da ölmek için dua ediyor çünkü herşeyimizi kaybettik"

Myanmar'da dün Mahasen Kasırgası'ndan kaçmaya çalışan yaklaşık 200 kişiyi taşıyan birbirine bağlı 5 tekne, Arakan (Rakhine) eyaletinin Pauktaw kenti açıklarında bir kayaya çarptıktan sonra batması sonucu 8 kişi hayatını kaybetmi, onlarca kişi de kaybolmuştu.

Myanmar'ı 2008'de vuran Nergiz Kasırgası, 130 binden fazla kişinin ölümüne neden olmuştu.
World Bulletin