İsveç Mahkemesi Polisin Aldığı  Kuran Yakma Yasağı Kararını  Bozdu

İsveç Mahkemesi Polisin Aldığı Kuran Yakma Yasağı Kararını Bozdu

İsveç mahkemesi polisin Kur'an yakma yasağı kararını bozdu

Bir İsveç mahkemesi Salı günü polisin iki Kuran yakma protestosunu yasaklama kararını bozdu,

Ocak ayında Türkiye'nin Stockholm'deki büyükelçiliği önünde İslam'ın kutsal kitabının yakılması İslam dünyasını kızdırdı, haftalarca süren protestoları ve İsveç mallarına boykot çağrılarını ateşledi ve İsveç'in NATO üyelik hedefini geciktirdi.
İsveç Yüksek İdare Mahkemesi, güvenlik riski endişelerinin gösteri yapma hakkını sınırlamak için yeterli olmadığını söyleyerek, polisin Şubat ayında iki ardışık Kuran yakma protestosunu yasaklayan kararını bozdu.
Yargıç Eva-Lotta Hedin yaptığı açıklamada, "Polis makamı kararları için yeterli desteğe sahip değildi" dedi.


İsveç polisi, Ocak ayındaki protestoların İsveç'i "saldırılar için daha yüksek öncelikli bir hedef" haline getirdiğini söyleyerek Şubat ayında Stockholm'deki Türk ve Irak büyükelçiliklerinin önünde Kuran yakılmasına izin vermeyi reddetmişti.


Türkiye, polisin gösteriye izin vermesine özellikle tepki gösterdi. Ankara, Stockholm'ün “terörist” olarak gördüğü Kürt gruplara baskı yapmamasını algıladığı için İsveç'in NATO üyelik hedefini engelledi.


Bu arada İsveç Güvenlik Servisi, Salı günü erken saatlerde Eskilstuna, Linkoping ve Strangnas merkez kasabalarında düzenlenen eşgüdümlü baskınlarda beş zanlının tutuklandığını söyledi.


Güvenlik servisinin terörle mücadele birimi başkan yardımcısı Susanna Trehorning, "Mevcut vaka, İsveç Güvenlik Servisi'nin yüksek profilli Kuran yakma olayıyla bağlantılı olarak üzerinde çalıştığı birkaç vakadan biri" dedi.

Kaynak: TEVHİDHABER