İsrail'in Ukrayna Hakkında Uygulayacağı Plan Ortaya Çıktı

İsrail'in Ukrayna Hakkında Uygulayacağı Plan Ortaya Çıktı

Sızdırılan ve sosyal medyada dolaşıma sokulan gizli Pentagon ve ABD istihbarat belgeleri, 'İsrail'in Ukrayna'ya ne gibi destekler vereceğini ortaya koyuyor

CNN televizyonu, "İsrail: Ukrayna'ya Mühimmat Sağlama Yolları" başlıklı belgelerden birine işaret ederek, Siyonist varlığın artan ABD baskısı veya Rusya ile ilişkilerinde algılanan kötü gidişat çerçevesinde muhtemelen silah yardımı sağlamayı düşüneceğini bildiriyor.

NBC News ise 28 Şubat tarihli bir belgede, İsrail'i Ukrayna'ya askeri yardım sağlamaya itebilecek varsayımsal durumların yanı sıra Kiev'e yapılan bu tür teslimatları oluşturabilecek silah türlerinin değerlendirildiğini belirtti.

İsrail'in barışı açıkça savunup, arabuluculuk çabalarına ev sahipliği yapmayı teklif ederken, üçüncü şahıslar aracılığıyla ölümcül savunma sistemleri sattığı model, en olası senaryo olarak görülüyor. Alternatif bir senaryoya göre Moskova'nın İran ve Suriye'ye verdiği destek, İsrail’in Ukrayna'ya silah yardımı sağlamasına neden olabilir.

Pentagon, daha önce yaptığı açıklamada internette sızdırılan, Batılı ülkelerin Ukrayna-Rusya savaşına dair analizlerini, tahminlerini ve desteğini içeren gizli belgelere ilişkin soruşturmanın tüm hızıyla sürdüğünü açıklamıştı. Pentagon Sözcü Vekili Sabrina Singh, soruşturma için bakanlıklar ve kurumlar üstü bir çalışma grubunun oluşturulduğunu, söz konusu belgelerin ABD ve müttefiklerinin ulusal güvenlikleri için barındırdığı tehlikelerin incelendiğini duyurdu.

Silah tedarik programları ve asker sayısı hakkında bilgi veren çok sayıda dosya, özellikle Twitter ve Telegram'da dolaşıma sokulmuştu. Reuters’ın haberine göre, bu, 2013 yılındaki Wikileaks skandalından bu yana yapılmış en büyük sızıntı olabilir.