İsrail Medyası:   Suriye ile Körfez  Ülkeleri Yakınlaşması İsrail'i Endişelendiriyor

İsrail Medyası: Suriye ile Körfez Ülkeleri Yakınlaşması İsrail'i Endişelendiriyor

İsrail medyası: İsrail, Suriye ile Körfez ülkeleri arasındaki yakınlaşmadan endişe duyuyor ve bunu “yeni bir Ortadoğu”ya doğru atılmış bir adım olarak görüyor.

İsrail medyası, işgalcilerin Suriye'nin Körfez ülkeleriyle yakınlaşmasından korktuğunu bildirdi ve bunun "İsrail" için iyi bir haber olmayacağını, bilakis bu ülkelerin İran'la yakınlaşması ışığında "endişe verici" olacağını kaydetti.


İsrail'in "Kan" kanalının Arap meseleleri yorumcusu Roei Case, Pazar günü yaptığı açıklamada, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile Körfez ülkeleri arasındaki ilişkilerdeki yakınlaşmanın "onu etkilemek ve politikasını değiştirmek için bir fırsat oluşturabileceğini" söyledi.

Gazete, Suriye cumhurbaşkanının Arap Birliği zirvesine katılmasının, 2011'den bu yana Suriye ile Arap ülkeleri arasındaki ilişkilerin yeniden tesis edilmesi açısından "önemli bir gelişme" olacağını belirterek, bunun "Suriye'ye yönelik bölgesel tutum değişikliğini yansıttığını" kaydetti.

Gazete, Suriye Dışişleri Bakanı Faysal el-Mikdad'ın Kahire ziyaretine ilişkin yorumda bulunarak, ziyaretin Mısır ve Suudi Arabistan'ın arabuluculuğunda Suriye'nin Arap Birliği'ne dönüşü için adımlar atmayı amaçladığını söyledi.

Reuters bugün erken saatlerde "İbn Farhan'ın önümüzdeki haftalarda Esad'a Arap zirvesine katılması için resmi bir davetiye vermek üzere Şam'a gideceğini" bildirdi.


Kaynaklar Reuters'e "Suudi Arabistan, Suudi-Suriye ilişkilerini kademeli olarak 2011 öncesi durumuna geri getirecek bir hareketle, "Suudi Arabistan, 19 Mayıs'ta Riyad'ın ev sahipliğinde yapılacak Arap Ligi zirvesine Esad'ı davet etmeyi planlıyor" dedi.

Aynı şekilde Amerikan “Stimson” Araştırma Enstitüsü de iki gün önce yayınladığı bir raporda, “Suudi-Suriye yakınlaşmasının Suudi hedgesinin yeni bir işareti ve Rus diplomasisi için bir zafer” olduğunu belirterek, “Suudi-Suriye mutabakatı Moskova, yalnızca haftalar sonra Rus dış politikası için büyük bir zaferi temsil ediyor yorumunu yaptı

Buna bağlı olarak İsrail gazetesi “Haaretz”, İran ile Suudi Arabistan arasındaki anlaşmadan bahsetti ve bunun “Ortadoğu ve ötesi için yeni bir harita” çizdiğini yorumnu yaptı

Kaynak: TEVHİDHABER