İsrail Heyeti Resmi Temaslar İçin  Suudi Arabistan'a Gitti !

İsrail Heyeti Resmi Temaslar İçin Suudi Arabistan'a Gitti !

Gelişme, ABD öncülüğünde Riyad'ı İbrahim Anlaşmalarına katılmaya ikna etmeye yönelik çabaların ortasında gerçekleşti.

Resmi bir İsrail heyeti, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü toplantısı için ilk kez Pazar günü Suudi Arabistan'a geldi.

UNESCO genel direktörü Audrey Azoulay, yakın zamanda Paris'te yaptığı toplantıda İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen'e, Suudilerin BM organıyla, tüm üye devletlerin yetkililerinin UNESCO Dünya Mirası'nın 45. oturumuna katılmasına izin veren bir "ev sahibi ülke anlaşması" imzaladığını söyledi . Komite 10-25 Eylül'de Riyad'da bulınacak

Kudüs Dışişleri Bakanlığı, JNS ile temasa geçtiğinde konu hakkında yorum yapmaktan kaçındı.

İsrail, kurumun önyargısını öne sürerek 2019 yılında UNESCO'dan çekildi.

UNESCO Dünya Mirası Komitesi , 2016 yılında aldığı bir kararla El Halil'de bulunan Patrikler Mezarı'nı "Filistin Devleti" adına "Tehlike Altındaki Dünya Mirasları Listesi"ne kaydetti.

UNESCO, 2009 ile 2014 yılları arasında 46'sı İsrail'e yönelik ve biri Suriye'yi eleştiren 47 karar çıkardı.

Daha yakın zamanda Likud milletvekili Dan Illouz, Azoulay'a bir mektup göndererek ondan antik Eriha'nın "Filistin Devleti"nde bir şehir olarak listelenmesini engellemesini istedi.

Ancak İsrail'deki alanlar Dünya Mirası Listesi'nde yer almaya devam ediyor ve Kudüs, Dünya Mirası Komitesi'ne gözlemci olarak temsilciler gönderiyor.

Haziran ayında UNESCO, ABD'nin bir sonraki ay örgüte yeniden katılacağını ve 600 milyon dolardan fazla ödenmemiş aidat ödeyeceğini duyurdu. Trump yönetimi Kudüs'le aynı anda UNESCO'dan çekilmişti .

Pazar günkü gelişme, Riyad'ı , Trump yönetiminin aracılık ettiği ve Yahudi devletinin Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Fas ve Sudan ile ilişkilerini normalleştiren anlaşmalar olan İbrahim Anlaşmaları'na katılmaya ikna etmeye yönelik ABD öncülüğündeki diplomatik girişimin ortasında geldi .

Mart ayında Suudiler, bir grup İsrailli Müslümanın krallıkta düzenlenen Birleşmiş Milletler etkinliğine katılmasını engelledi.

BM Dünya Turizm Örgütü, Aşağı Celile'deki Çerkes kasabası Kfar Kama'dan köylüleri köylerinin onuruna düzenlenen etkinliğe davet etmişti, ancak Suudi yetkililer onlara vize vermedi.

Ancak temmuz ayında İsraillilerden oluşan bir ekip, katılımcıların popüler futbol video oyununun en son sürümünü oynadığı yıllık FIFAe Dünya Kupası'nda Suudi Arabistan'da yarıştı.

Bu ay İsrailli sporculardan oluşan bir delegasyon Riyad'daki 2023 IWF Dünya Halter Şampiyonası'nda yarışacak.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Suudi Arabistan'ın bölgesel barışa yönelik bir "kuantum sıçraması" oluşturacağını söylediği anlaşmalara katılması için aktif olarak çabalıyor .

Ancak Riyad, herhangi bir normalleşme anlaşmasına girmeden önce ABD'den güvenlik garantilerinin yanı sıra sivil nükleer programını oluşturma konusunda Amerika'nın yardımını talep ediyor .

Ancak Netanyahu geçen ay "Tarihin bir dönüm noktasına tanıklık etmek üzere olduğumuzu düşünüyorum" dedi ve ekledi: "Buna bahse girerim."

KAYNAK: TEVHİDHABER