IŞİD Bir Şehri Daha Ele Geçirdi

IŞİD Bir Şehri Daha Ele Geçirdi

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD), Selahaddin eyaleti içerisinde yer alan Tuzhurmatu kentini ele geçirdiklerini duyurdu.

Irak'ta IŞID'in, başkenti Musul olan Ninova vilayetinin kontrolünü ele geçirdikten sonra komşu vilayet Selahaddin'e yönelmesi üzerine, Türkmenlerin en yoğun yaşadığı, Irak'ın Selahaddin vilayetine bağlı Tuzhurmatu ilçesinde yaşayan binlerce Türkmen bölgeyi terk ediyor.

 

45 BİN CİVARINDA TÜRKMEN MUSUL'DAN KAÇIYOR

 

45 bin civarında Türkmen'in yaşadığı Tuzhurmatu'da Irak Türkmen Cephesi yetkililerinin saldırı olasılığına karşı halkı ikaz ettiği, Türkmenlerin büyük çoğunluğunun ise daha güvenli olan Kürkük, Süleymaniye ve Erbil kentlerine göç ettiğini bildirdi.

 

Son 1,5 yılda Tuzhurmatu'da düzenlenen saldırılarda yaklaşık 800 Türkmen'in hayatını kaybettiği, 2 binden fazla da kişinin yaralandığı belirtiliyor.

 

IRAK'IN İKİNCİ BÜYÜK KENTİ DÜŞTÜ!

 

Irak'ın ikinci büyük kenti Musul'da kontrol IŞİD'ın elinde. Polis ve askerler üniformalarını, silahlarını ve araçlarını caddelerde bıraktı.

 

IŞİD kontrolü ele geçirmesinin ardından Baduş Cezaevi'nde bulunan yüzlerce mahkumu serbest bıraktı. Mahkumların çoğu idam ve müebbet hükümlüsü. Binlerce Musullu da yaşanan olayların ardından kenti terk ediyor.

 

IŞİD'in kentin kontrolünü ele geçirmesinin ardından Musul'da kelimenin tam anlamıyla kaos ortamı başladı. Caddeler yanan polis ve askeri araçlarla dolup taştı. Güvenlik güçlerinin kullandığı kontrol noktaları ve araçları militanlar tarafından ateşe verildi. Başta Musul Valiliği ve Musul Havaalanı olmak üzere kentteki tüm devlet kurum ve kuruluşları Irak Şam İslam Devleti'nin kontrolüne geçti.