İran'dan Rusya Kararı

İran'dan Rusya Kararı

İran, Rusya ile ulusal para birimlerini kullanarak ticaret yapacak

İran Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Mohsen Karimi, İran'ın Rusya ile her iki ülkenin ulusal para birimlerini kullanarak ticaret yapmak istediğini söyledi.

Cuma günü Sputnik'e verdiği demeçte Karimi, " İlgili anlaşmalar ve fırsatlar zaten mevcut . İran bunları Rusya ile ruble ve toman cinsinden ticaret operasyonları yürütmek için kullanmak istiyor ."

İran ve Rusya'nın ticareti 2021'de 4 milyar doları aşarak yeni zirvelere ulaştı. İran'dan yapılan Rus ithalatı, bu rakamın 967,3 milyon dolarını oluştururken, bir önceki yıla göre %81.4'lük bir artış kaydetti.

Her iki ülke de Ocak ayında İran'ın petrol ve gaz sahalarını geliştirmek için aralarında enerji işbirliğini geliştirmek için önemli bir anlaşma imzalamıştı .

İran, Rusya ve eski Sovyetler Birliği cumhuriyetleriyle ekonomik işbirliğini geliştirmek için çalışıyor. 26 Ocak 2022'de Ermenistan Başbakan Yardımcısı Mher Grigoryan, İran'ın Ermenistan Büyükelçisi Abbas Badakhshan Zohouri'yi karşıladı ve ülkesinin Avrasya Ekonomik Birliği (AEB) ile işbirliği içinde destek sağlama isteğini açıkladı.

EEU, şu anda beş üye devleti (Belarus, Ermenistan, Kırgızistan, Kazakistan ve Rusya) içeren Sovyet sonrası ülkelerin ekonomik bir birliğidir; Moldova, Küba ve Özbekistan'a gözlemci statüsü verilmiştir.