iran'da Düşen Ukrayna Uçağı ile İlgili Yeni Gelişme

iran'da Düşen Ukrayna Uçağı ile İlgili Yeni Gelişme

Ukrayna uçağının düşürülmesine neden olan 10 İran askerine hapis cezası

Pazar günü bir İran mahkemesi, 2020'de Ukrayna Uluslararası Havayolları'na ait 752 sefer sayılı uçağın düşürülmesine karıştıkları için 10 kadar İran askeri personelini mahkum etti.

8 Ocak 2020'de bir Ukrayna Boeing 737 yolcu uçağı kalkıştan dakikalar sonra Tahran'da düştü; Sonuç olarak, gemideki 176 kişinin tamamı öldürüldü.

Tahran'daki askeri mahkeme, yolcu uçağının "insan hatası" nedeniyle düşürüldüğünü belirterek nihai kararını verdi.

İran'ın yarı resmi Mehr haber ajansına göre, uçağı düşüren M1 karadan havaya füze savunma sisteminin komutanı (adı belirtilmeyen) asıl hükümlü 13 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Ajans, "Komutan yanlışlıkla Ukrayna Havayolları Uçuş 752'yi bir seyir füzesi zannetti" diye yazdı.

Mahkeme, komutanın "komuta merkezinden gelen emirlere ve diğer talimatlara aykırı olarak" sivil uçağa iki kez füze ateşlediğini söyledi.

Bu arada Mizan haber ajansı, askeri mahkemenin 9 askeri daha 1 yıldan 3 yıla kadar değişen hapis cezalarına çarptırdığını bildirdi.

Suçlu bulunan diğer kişiler Hava Savunma Merkezi personelidir.

Kiev'e giden Boeing 737, 8 Ocak 2020'de Tahran'daki Humeyni Havalimanı'ndan kalktıktan kısa bir süre sonra uçaksavar füzeleri tarafından vurularak düştü ve uçaktaki tüm yolcular ve mürettebat öldü.

Olay, Tahran'ın İran Kudüs Gücü komutanı Qassem Soleimani'nin bir insansız hava aracı tarafından öldürülmesine tepkisinin bir parçası olarak, İran'ın Irak'taki bir ABD üssüne balistik füze saldırıları başlatmasından saatler sonra, ABD ile gerginliğin arttığı bir zamanda meydana geldi.

Uçağın düşürülmesinden günler sonra, İranlı yetkililer nihayet, bir hava savunma operatörünün uçağı seyir füzesi olarak yanlış tanımlamasının ardından İslam Devrim Muhafızları Hava Kuvvetlerinin uçağı yanlışlıkla düşürdüğünü kabul etti.

Kazada hayatını kaybedenler arasında Kanada'ya gitmekte olan 138 yolcu, 82 İran, 63 Kanada, 11 Ukrayna, 10 İsveç, 4 Afgan, 3 Alman ve 3 İngiliz vatandaşı bulunuyor.

Kaynak: Ahanslar Tevhidhaber