İran Türkiye'ye doping etkisi yapacak

İran Türkiye'ye doping etkisi yapacak

İran'a ambargonun kaldırılması Türkiye'nin petrol ticaretine doping etkisi yapacak. Enerji Bakanı Yıldız, "İran'dan günlük alımımız 130-140 bin varil seviyesine çıkar " dedi

 
 
Enerji Bakanı Taner Yıldız, İran'la nükleer müzakerelerde ön anlaşmaya varılmasının iki ülke petrol ticaretini olumlu etkileyeceğini açıkladı. 
 
Yıldız, bu konudaki engellerin ortadan kalkmasıyla Türkiye'nin İran'dan aldığı günlük 105 bin varil olan petrolün 130- 140 bin seviyesine çıkarılabileceğini söyledi. 
 
İran'la ilgili biraz sabırlı, zaman konusunda ise ihtiyatlı olmak gerektiğini belirten Yıldız, şu değerlendirmeyi yaptı: "Son dönemde her şey çok olumsuz gelişti. En ufak bir iyi gelişme ise beklentileri artırdı. Petrol alımlarını azaltan gelişmeler ortadan kalktıktan sonra alışverişin eski seyrine dönebileceğine inanıyorum."
 
KAYITSIZ KALAMAYIZ
 
Yıldız, Türkiye'nin dünyanın en büyük doğalgaz üreticilerinden biri olan İran'a kayıtsız kalamayacağını belirterek, "Bu, eşyanın tabiatına aykırı. Biz öncelikle ülkemizin çıkarını düşünüyoruz. Ona göre hareket ediyoruz. Doğalgazla ilgili farklı projelerimiz var" dedi. 
 
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ise "Ambargonun önümüze koyduğu seti kaldıracağız. Türkiye altın ve kıymetli madenler başta olmak üzere diğer ihraç ürünlerini de İran'a sevk edebilecek" dedi.
 
35 MİLYAR METREKÜP DOĞALGAZ
 
Türkiye, toplam petrol talebinin yüzde 25-30'unu İran'dan karşılıyor. İran doğalgazının Türkiye üzerinden Almanya'ya kadar taşınmasına olanak sağlayacak mutabakat zaptı 17 Kasım 2008'de imzalanmıştı. Boru hattından yıllık 35 milyar metreküp gaz taşınması öngörülüyor.