İran Tehididi ABD'yi Panikletti

İran Tehididi ABD'yi Panikletti

Son tehditlerin ardından ABD ordusu, İran'ı ticari gemileri taciz etmek ve ele geçirmekle suçlayarak Körfez bölgesinde sürpriz bir adım atıyor.

ABD'li yetkililer, İran'ın son birkaç ayda ticari nakliye tankerlerine el koyması veya taciz etmesi sonrasında ABD ordusunun Körfez bölgesindeki savunma duruşunu güçlendireceğini söyledi.

Yetkililer, son iki yılda İran'ın uluslararası bayrak taşıyan 15 kadar ticari gemiyi taciz ettiğini, saldırdığını veya seyir haklarına müdahale ettiğini söyledi.

Beyaz Saray sözcüsü John Kirby Cuma günü düzenlediği basın toplantısında, "Savunma Bakanlığı Körfez'deki savunma konumumuzu güçlendirmek için bir dizi önlem alacak" dedi.

Önümüzdeki haftalarda "Hürmüz Boğazı'ndaki müttefiklerle koordinasyon ve ortak eylemi artırma" çabası gösterileceğini de sözlerine ekledi.

Bahreyn merkezli ABD Beşinci Filosunun, Hürmüz Boğazı çevresinde gemi ve uçak devriyelerinin rotasyonunu artırmak için bölgesel müttefiklerle birlikte çalıştığını söyledi.

ABD Beşinci Filo komutanı Koramiral Brad Cooper yaptığı açıklamada, "İran'ın ticari gemilere haksız, sorumsuz ve yasa dışı el koyması ve taciz etmesi sona ermeli" dedi.

Orta Doğu'daki ABD kuvvetlerini denetleyen Florida merkezli ABD ordusunun Merkez Komutanlığı sözcüsü, ABD'nin bölgesel ortaklarıyla seçenekleri tartıştığını söyledi.

Kuvvetlerin konuşlandırılmasına ilişkin kararlar, müttefiklerimizle istişare edildikten sonra alınacak ve tüm ülkeler için güvenlik ve seyrüsefer özgürlüğü sağlamaya yönelik ortak arzu ile tutarlı olacaktır" dedi.

Bu, İran'ın bu ayın başlarında Körfez sularında ikinci bir petrol tankerine el koymasının ve 2019'dan bu yana Körfez sularında ticari gemilere yönelik bir dizi gözaltı veya saldırıdaki son artışta ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan tankeri serbest bırakmasını talep etmesinin ardından geldi.

ABD Donanması 3 Mayıs'ta İran Devrim Muhafızları'nın deniz kuvvetlerinin Panama bandıralı petrol tankeri Niofi'yi Hürmüz Boğazı'ndan geçerken ele geçirdiğini söyledi. Olay, İran'ın Umman Körfezi'ndeki Marshall Adaları bayrağını taşıyan bir petrol tankerine el koymasından birkaç gün sonra meydana geldi.

Kirby, ABD'nin ticari gemiciliği tehdit eden ve buna müdahale eden eylemleri şiddetle kınadığını ve Washington'un yabancı güçlerin Orta Doğu'daki deniz yollarında gemiciliği tehlikeye atmasına izin vermeyeceğini söyledi.

Analitik firması Vortexa'nın verilerine göre, dünyadaki ham petrol ve petrol ürünlerinin yaklaşık beşte biri İran ile Umman arasında uzanan Hürmüz Boğazı'ndan geçiyor.

Kaynak: TEVHİDHABER