İran: Irak'ın Krizden Çıkmasının Tek Yolu Diyalog

İran: Irak'ın Krizden Çıkmasının Tek Yolu Diyalog

İran Dışişleri Bakanlığı, Tahran'ın istikrarlı, güvenli ve güçlü bir Irak istediğini teyit ediyor ve krizden çıkmanın tek yolunun diyalog ve kurumlara saygıdan geçtiğine inanıyor.

İran Dışişleri Bakanlığı, "Irak'ın krizden çıkması için tek çözümün diyaloga başvurmak, yasal kurumlara saygı duymak ve anayasaya uymak olduğunu" doğruladı.

Dışişleri Bakanlığı bugün Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Irak siyasi akımlarının "yeni bir hükümet kurmak için zemin hazırlamasının" gerekli olduğunu belirterek, "Tahran, güçlü ve bağımsız bir Irak isteyen tüm akımların ve şahsiyetlerin bir araya gelmesini istiyor.

Tahran'ın "bölgesel gelişmelerde yapıcı bir rol oynayan istikrarlı, güvenli ve güçlü bir Irak istediğini" de vurguladı.

İran'ın "Irak'ın referans, hükümet yönetimi, halkın uyanıklığı ve tüm siyasi akımların rehberliğinde bu aşamayı geçeceğinden emin" olduğunu da sözlerine ekledi. İran'ın, "Irak hükümetinin, halkının ve tüm yasal kurumların, büyük çekişmenin üstesinden gelmeyi sağlayan sabrını ve bilgeliğini takdir ettiğini" vurguladı .

Sadr hareketi yandaşlarının Yeşil Bölge'den çekilmesinin ardından Irak'ta sükunetin geri gelmesi ve koordinasyon çerçevesinin destekçilerinin başkent Bağdat'ta oturmasına son vermesi dikkat çekicidir .

Irak cumhurbaşkanının erken seçim çağrısı yaptığı bir dönemde, Başbakan Mustafa El-Kazemi'nin "kaos ve çatışmanın devam etmesi ve böylece Irak'taki kargaşanın sona ermesi " durumunda istifa etmekle tehdit etmesi dikkat çekicidir .

Kaynak:Haber Kaynağı