İran :   IKBY'i Siyonist Faliyetler için Uyarmıştık

İran : IKBY'i Siyonist Faliyetler için Uyarmıştık

TAHRAN, 14 Mart (MNA) – İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Saeed Khatibzadeh, ABD gerekli kararları alır almaz nükleer anlaşmaya varılacağını söyledi.

TERCÜMEHABER /TEVHİDHABER

Pazartesi günü düzenlediği haftalık basın toplantısında konuşan Saeed Khatibzadeh, bazı uluslararası meselelere dikkat çekti ve gazeteciler tarafından yöneltilen bir takım soruları yanıtladı.

ABD karar verir vermez anlaşmaya varılacak

Viyana müzakerelerine ara verilmesinin müzakerelerin AB koordinatörünün talebi üzerine olduğunu vurgulayan Khatibzadeh, müzakerelerin yeniden başlayabileceğini ve ABD'nin gerekli kararları alır almaz anlaşmaya varılacağını söyledi.

İranlı sözcü, Biden'ın da Trump'ın görüşmelerdeki hareketsizliğiyle aynı başarısız yolu benimsediğini ifade ederek, mevcut ABD yönetiminin müzakerelerde her gün farklı bir tavır sergilediğini ve bunun gibi konuları gündeme getirerek İran'ı ulusal çıkarlarından mahrum edebileceğini düşündüğünü de sözlerine ekledi.

ABD'nin Moskova'nın müzakerelere ilişkin taleplerini geri alması için son tarihe ilişkin bir soruyu yanıtlayan Khatibzadeh, 2018'de anlaşmadan çekildiği için ABD'nin henüz anlaşmaya taraf olmadığını ve bu tür konularda karar veremeyeceğini söyledi.

Khatibzadeh, müzakerelere geri dönme tarihinin AB koordinatörü Enrique Mora ve Josep Borrell tarafından açıklanacağını kaydetti.

Tahran-Riyad müzakere tarihi henüz kesinleşmedi

Üst düzey İranlı diplomat, Tahran-Riyad görüşmelerine atıfta bulunarak, "Irak'taki dostlarımız, İran ile Suudi Arabistan arasındaki beşinci tur müzakerelerin tarihini açıkladı. Bu tarih henüz kesinleşmedi. Tarihi en kısa zamanda açıklayacağım. dedi

Khatibzadeh, Suudi Arabistan'daki toplu infazı da kınayarak, "Bu insanlık dışı ve uluslararası hukukun aksiyomlarına aykırı ve ne yazık ki tüm dünyanın insan haklarını konuştuğu şu günlerde insan hakları meclisleri sessiz, Avrupa Birliği ve İnsan Hakları Komiseri sessiz. dedi

İran, sınırları yakınında terör merkezlerinin bulunmasına izin vermeyecek

Devrim Muhafızları'nın Pazar günü Erbil'deki Mossad üslerine düzenlediği füze saldırısına ilişkin yorumda bulunan Khatibzadeh, İran'ın kendisiyle derin ilişkileri ve etkileşimi olan komşularından birinin İran'a yönelik tehdidin merkezi olmasını hiçbir şekilde kabul etmediğini söyledi.

Siyonist rejimin Irak'ta defalarca güvensizlik yarattığını ve Irak Kürdistan bölgesinde çok sayıda karşı-devrimci ve terörist grup oluşturduğunu aktaran Khatibzadeh, İran'ın sabotaj ve terör örgütlerini gönderen merkezlerin sınırlarına yakın olmasına izin vermeyeceğini kaydetti.