İran Cumhurbaşkanı Raisi Türkiye'ye Geliyor

İran Cumhurbaşkanı Raisi Türkiye'ye Geliyor

İran Dışişleri Bakanlığı: Raisi, iki ülkeden davet aldıktan sonra Türkiye ve Suriye'yi ziyaret edecek

TERCÜMEHABER /TEVHİDHABER

Bugün Pazartesi günü İran Dışişleri Bakanlığı, İran Cumhurbaşkanı'nın gelecekte Suriye ve Türkiye'ye bir ziyaret gerçekleştirme planlarının yolda olduğunu duyurdu.

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Nasser Kanaani, yaptığı basın açıklamasında, "İran cumhurbaşkanı için iki ülkeyi ziyaret etmek üzere iki davet aldıktan sonra Suriye ve Türkiye'ye bir ziyaret planlanıyor." dedi.


İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Amir Abdullahian ile Suriyeli mevkidaşı Faysal el-Mikdad arasındaki telefon görüşmesine göre, "Tahran ile Şam arasındaki ilişkiler en üst düzeydedir" ve İran'ın Suriye'nin egemenliğini, bağımsızlığını ve toprak bütünlüğünü desteklediğini sözlerine ekledi

İran cumhurbaşkanından yaklaşık 4 yıl sonra Türkiye'ye ilk ziyaret
Türkiye Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın geçtiğimiz Salı günü yaptığı açıklamada, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Raisi'nin yaklaşık 4 yıl aradan sonra bir İran cumhurbaşkanının Türkiye'ye yapacağı ilk ziyaret için önümüzdeki haftalarda Ankara'yı ziyaret edeceğini duyurdu.

Türk "NTV" kanalına yaptığı açıklamalarda Kalın, "İran cumhurbaşkanı önümüzdeki haftalarda Ankara'yı ziyaret edebilir." demişti

Eski İran Cumhurbaşkanı Hassan Rouhani'nin 2019'un ortalarında İran, Rusya ve Türkiye liderleri arasında Suriye krizi konusunda danışmak üzere bir zirveye katılmak üzere Türkiye'nin başkenti Ankara'yı ziyaret etmesi dikkat çekicidir. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Tahran'a son ziyareti Temmuz 2022'de İran Cumhurbaşkanı İbrahim Raisi tarafından kabul edilirken, iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi ele alındı.

İran ve Türkiye'nin Suriye'deki çatışma ve Azerbaycan ile ilişkiler başta olmak üzere pek çok dosyada farklı konumlarda yer almalarına rağmen ekonomik ve siyasi ilişkilerinin olması dikkat çekicidir.