İran, Azerbaycan ve Rusya Yetkilileri Moskova'da Toplantı Yapıyor

İran, Azerbaycan ve Rusya Yetkilileri Moskova'da Toplantı Yapıyor

İran, Azerbaycan ve Rusya arasındaki elektrik şebekesini birbirine bağlamak için Moskova'da üçlü bir toplantı yapılıyor.

İran İslam Cumhuriyeti, Azerbaycan Cumhuriyeti ve Rusya'nın enerji bakan yardımcıları Moskova'da yaptıkları toplantıda üç ülke arasındaki elektrik şebekelerini birbirine bağlama projesini gözden geçirdiler.

İran'ın Moskova büyükelçiliği bugün Cuma günü yayınladığı raporda, üç ülkenin enerji bakan yardımcılarının huzurunda gerçekleştirilen bu toplantıda, nihai koordinasyon ve fikir alışverişi için ülkelerin en son teknik prosedürlerinin gözden geçirildiğini bildirdi. Bu projenin daha iyi uygulanmasını sağlamak için görüşler alındı

İran'ın Elektrik ve Enerji İşlerinden Sorumlu Enerji Bakan Yardımcısı " Humayun Haeri " bu toplantıya katılmak üzere bir heyetin başında Moskova'ya gitmişti.

Daha önce, eski Sovyet uzayındaki Bağımsız Ülkeler Topluluğu Rusya Milletler Topluluğu Enstitüsü'nün Kafkasya Dairesi başkanı Vladimir Novikov, Rusya, İran ve Ermenistan enerji bakanları ile Gürcistan enerji bakan yardımcısının imzaları attığını açıklamıştı. 2016 yılında dört ülkenin elektrik şebekesini birbirine bağlamaya yönelik bir mutabakat zaptı imzalamıştı

Novikov, İran'ın bu enerji köprüsü sayesinde kuzey bölgelerine gerekli elektriği sürdürülebilir bir şekilde sağlayabileceğini ve yılın diğer zamanlarında aldığı enerjiyi takas edebileceğine işaret etti.

Rusya Milletler Topluluğu Enstitüsü'nün Kafkasya Bölümü başkanı, bu enerji köprüsünün hayata geçirilmesi halinde, bunun bölge ülkelerinin yeteneklerini kullanarak bölgesel sorunların çözümünde İran ve Rusya'nın rolünün güçlendirilmesine yol açacağını sözlerine ekledi. ayrıca Rusya ile Gürcistan arasındaki ilişkilerde var olan sorunların azaltılmasında da etkili olacaktır dedi.

KAYNAK: TEVHİDHABER