İmran Han: Terörle Başa Çıkmanın Tek Yolu Taliban ile Diyalog

İmran Han: Terörle Başa Çıkmanın Tek Yolu Taliban ile Diyalog

İmran Han: Terörle başa çıkmanın tek yolu Taliban'ı işbirliği yapmaya ikna etmektir

TERCÜMEHABER /TEVHİDHABER

Pakistan'ın eski Başbakanı İmran Han, ülke güçlerini "Pakistan Taliban Hareketi"ne karşı mücadelede "ihmal"le suçladı ve "terörizm"le başa çıkmanın tek yolunun Taliban'ı bu ülkeyle işbirliği yapmaya ikna etmek olduğunu düşündü.

Isna'ya göre Pakistan Tehreek-e-Insaf partisinin lideri Imran Khan 2018'de başbakan oldu ancak Nisan 2022'de Pakistan Parlamentosu'ndan güvenoyu alamadı ve görevden alındı.

Amerika'nın Sesi ile yaptığı bir röportajda, hükümetinin "Pakistan Taliban Hareketi" ile müzakerelere yeşil ışık yakma çabalarını savundu. Pakistan'ın bu eski başbakanı, Taliban'ın Afganistan'a hakim olmasıyla, eski İslamabad hükümetinin iki seçenekle karşı karşıya kaldığını söyledi; Ya aileleri dahil 30.000 ila 40.000 kişinin bu ülkede iskanına zemin hazırlamalıydı ya da onları kurşuna dizmeliydi.

İmran Han, "Terörizme karşı başka bir savaş yürütecek durumda olmadığımızı düşünüyorum ve tek yol Kabil'i (Taliban hükümetini) bizimle işbirliği yapmaya zorlamak" dedi.

Pakistan eski Başbakanı, 2005 ile 2015 yılları arasındaki "terörist" saldırıların Pakistan'da tekrarlanmaması gerektiği konusunda uyardı.

30 Ocak 2023'te Pakistan'ın Peşaver şehrinde bir camide intihar saldırısı meydana geldi. Pakistan basınında yer alan haberlere göre, bu saldırıda 100'den fazla Pakistan askeri öldürüldü. Böyle bir saldırı son yıllarda görülmemişti.

2014 yılının başlarında Tehreek-e-Taliban Pakistan güçlerinin Peşaver'deki bir okula düzenlediği saldırıda 121'i öğrenci olmak üzere en az 150 kişi öldü. Bu saldırının ardından Pakistan ordusu, Hayber Pakhtunkhwa vilayetinde bir "temizlik" operasyonu başlattı. Pakistan hükümeti, o sırada "Tehrik Talibanı" güçlerinin Afganistan topraklarındaki Durand sınırının diğer tarafına geçtiğini söylüyor.

O zamandan beri İslamabad, Kabil'i TTP'ye karşı mücadelede işbirliği yapmamakla suçluyor. Pakistanlı yetkililer, bu ülkedeki "terörist" faaliyetlerin çoğunun doğu Afganistan'dan kaynaklandığını ve Tehreek-e-Taliban Pakistan militanlarının Afganistan'da bulunduğunu iddia ediyor.

Independent'a göre Pakistan Talibanı, Kasım 2022'de bu ülkenin hükümetiyle Afgan Taliban hükümetinin arabuluculuğunda kurulan ateşkesi iptal ederek kuvvetlerine Pakistan ordusuna yönelik saldırıyı yeniden başlatma emri verdi

Afgan Taliban hükümetinin Pakistan Tehreek-e-Taliban grubuyla yakın bağları olduğu söyleniyor. Bazı haberlere göre, Taliban'ın önceki Afganistan hükümeti ve onu destekleyen Batılı güçlerle savaşı sırasında Pakistan Tehreek-e-Taliban güçleri de Afgan Taliban'ın yanında savaşıyordu.

Tehreek-e-Taliban Pakistan 2007 yılında kuruldu. Önceki Afgan hükümetinin devrilmesi ve yirmi yıllık savaşın ardından Taliban'ın yeniden kurulmasının ardından, bu grubun Pakistan'daki faaliyetleri de arttı. Pakistan hükümet yetkilileri, Afganistan'da Taliban'ın zaferiyle Tehreek-e-Taliban Pakistan'ın da daha cesur hale geldiğini söylüyor.