"HUKUKSUZ DİNLEMELERİN SORUMLULARI BULUNMALIDIR"

"HUKUKSUZ DİNLEMELERİN SORUMLULARI BULUNMALIDIR"

Dün (ve bugün) bazı basın yayın organlarında yayınlanan haberlerde derneğimizin ve genel başkanımızın, birçok şube başkanı ve yönetim kurulu üyemiz...

Dün (ve bugün) bazı basın yayın organlarında yayınlanan haberlerde derneğimizin ve genel başkanımızın, birçok şube başkanı ve yönetim kurulu üyemiz ile üyelerimizin isimlerinin de aralarında bulunduğu toplumun değişik kesimlerine mensup işadamı, siyasetçi, gazeteci, yazar ve sivil toplum kuruluşlarının telefonlarının hayali bir terör örgütü soruşturması kapsamında dinlenerek iletişimlerinin kayda alındığı iddia edilmiştir.

 

Basında çıkan ve çok sayıda kişinin isim ve telefon listelerinin yayınlandığı bu haberlerde yer alan vahim iddiaların doğruluğunun araştırılarak böyle bir soruşturma kapsamında iddia olunan dinlemelerin yapılıp yapılmadığı, yapılmış ise kanunun dinleme için aradığı şartların gerçekleşip gerçekleşmediğinin ve kayıt altına alınan verilerin soruşturma dışında başka amaçlarla kullanılıp kullanılmadığının tespiti, özel hayatın gizliliği ile kişi hürriyeti ve güvenliği açısından önemli bir hal almıştır.

 

İddia edildiği gibi birbiriyle ilgisi olmayan çok sayıda kişinin ve kurumun iletişimlerinin soruşturmalar bahane edilerek bu kadar kolay şekilde dinlenebilmelerine olanak sağlayan adli sistemin derhal gözden geçirilmesi gerekir. Kişilerin masuniyeti, yani makul şüphe olmadan adli soruşturmaya konu edilememesi, haberleşme ve kişisel yaşamlarının gizliliğinin yaygın bir şekilde ihlal edilmesinin engellenmesi gerekir. Adli sistemin kullanılarak adı geçen hak ihlallerine göz yuman ve bu ihlalleri yapan tüm adli ve idari çalışanlar hakkında gerekli işlemlerin yapılması dışında hukuk sisteminde acilen gerekli önlemler de alınmak suretiyle evrensel insan hakları kapsamında yer alan temel hak ve özgürlüklerin hayata geçirilmesi sağlanmalıdır.

 

Ayrıca vurgulamak gerekir ki ahlaksız ve hukuksuz bir delil toplama yöntemi olan dinlemelerin bir an önce yasal delil olma statüsünden çıkartılması gerekmektedir.

 

                                                                   MAZLUMDER Adana Şubesi

                                                                                 Basın Bürosu