Hindistan'ın Başörtüsü  Yasağı En Kalabalık Eyalete Ulaştı

Hindistan'ın Başörtüsü Yasağı En Kalabalık Eyalete Ulaştı

Haberler - Dünya: Hindistan'da okullarda ve kolejlerde İslami başörtüsü takılmasıyla ilgili çıkan tartışma, ülkenin en kalabalık eyaleti Uttar Pradesh'e ulaştı.

TERCÜME HABER /TEVHİDHABER

Aligarh bölgesindeki Dharma Samaj Koleji'nin baş gözetmeni Mukesh Bharadwaj Salı günü yaptığı açıklamada, iki düzineden fazla genç erkekten oluşan bir grubun, kendi yerleşkesinde başörtüsünün tamamen yasaklanmasını isteyen bir muhtıra verdiğini söyledi.

Ülkenin kuzeyindeki ve Yeni Delhi sınırındaki Uttar Pradesh, Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin sağcı Bharatiya Janata Partisi'nden (BJP) bir Hindu keşiş tarafından yönetiliyor.

Tartışma, geçen hafta güneydeki Karnataka eyaletindeki birkaç okulun, Eğitim Bakanlığı'nın bir emrini öne sürerek başörtülü Müslüman kız öğrencilerin girişine izin vermemesiyle başladı.

Karnataka Yüksek Mahkemesi, geçici bir kararla, dinleri veya inançları ne olursa olsun, tüm öğrencilerin sınıflarda safran şal, eşarp, türban, dini bayrak veya benzeri şeyler takmasını yasakladı.

Hint okullarında başörtüsü yasağına yönelik öfke hız kazanıyor. Kampüsler, son birkaç gün içinde artan gerilimler ve çatışmalar gördü. Polis, Perşembe günü Yeni Delhi'de hükümetin üniversitelerde başörtüsü takma yasağına karşı çıkan protestolar sonrasında düzinelerce öğrenci eylemciyi tutukladı.

Muhalefet partileri, BJP hükümetini federal ve eyalet düzeyinde dini azınlıklara karşı ayrımcılık yapmakla suçluyor. Eleştirmenler, Modi'nin 2014'te seçilmesinin Hindistan'ı bir "Hindu ulusu" olarak gören ve 200 milyonluk Müslüman azınlığı bir dış tehdit olarak gören aşırı radikal grupları cesaretlendirdiğini söylüyor.