Hindistan ve BAE'den Ortak Karar

Hindistan ve BAE'den Ortak Karar

Hindistan ve BAE, ikili ticarette yerel para birimlerini kullanmayı kabul etti

Hindistan ve BAE, Başbakan Narenda Modi'nin dün Abu Dabi'ye yaptığı ziyaretin ardından sınır ötesi ticareti halletmek için rupi-dirhem ödeme mekanizmasını kullanmaya başlamak için bir anlaşma imzaladı. Hindistan'ın Birleşik Ödeme Arayüzü (UPI) adlı hızlı ödeme sistemlerini BAE'nin Anında Ödeme Platformu (IPP) ile bağlamak için de bir anlaşma imzalandı.

Hindistan Merkez Bankası (RBI) dün yaptığı açıklamada, "Hindistan ile BAE arasındaki işlemlerde yerel para birimlerinin kullanımına yönelik bir çerçeve oluşturmaya ilişkin Mutabakat Zaptı, yerel para birimi Uzlaşma Sistemini uygulamaya koymayı amaçlıyor. INR (Hindistan rupisi) ve AED (BAE Dirhemi) ikili olarak."

Hindistan merkez bankası, "MoU, tüm cari hesap işlemlerini ve izin verilen sermaye hesabı işlemlerini kapsıyor" diye ekledi.

Hükümet kaynaklarından alıntı yapan Reuters , Hindistan'ın bu mekanizmayı, yılın Mart ayına kadar dördüncü en büyük petrol tedarikçisi olan Körfez ülkesinden yapılan diğer ithalatlara ek olarak petrol için ödeme yapmak için kullanacağını bildirdi. İki ülke arasındaki ikili ticaret, Nisan 2022'den Mart 2023'e kadar yılda 84,5 milyar dolardı.

Hindistan üçüncü en büyük ham petrol tüketicisi ve şu anda bunun bedelini dolar olarak ödüyor. MoU, iki taraflı olarak rupi ve dirhem kullanımını teşvik edecek bir mekanizmayı devreye sokmayı amaçlayan türünün ilk örneğidir. Aynı zamanda, uluslararası ticaretin dolarsızlaştırılmasına yönelik en son girişimdir.

Kaynak:TEVHİDHABER