Hani Her Şey Çok Güzel Olacaktı ?

Hani Her Şey Çok Güzel Olacaktı ?

İstanbul seçimlerini kazanmak için hemen her kesime mavi boncuk dağıtan, tutamayacağı vaatlerle bol keseden sözler sarf eden ve seçim boyunca ‘her şey çok güzel olacak’ sloganını kullanan CHP’li Ekrem İmamoğlu’nun yönettiği İstanbul’da perişan halde

CHP’li İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu geçtiğimiz yerel seçimlerde herkese bol keseden vaatler verdi ve israfı bitireceğini iddia ederek milletten oy topladı. Ancak seçimi kazandıktan sonra verdiği vaatlerin büyük çoğunluğunu yerine getiremeyen İmamoğlu israfta da zirveye oynadı. Yaz kış demeden genelde tatil beldelerinde görüntülenen Ekrem İmamoğlu’nun İstanbulluya reva gördüğü hayat bu kadar da olmaz dedirtiyor.

OTOBÜSLER YOLDA KALDI SEFERLER SÜREKLİ AKSADI

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 2019'dan bu yana Mega Kent'e tek bir eser bile kazandıramadı. Üstelik usulsüz ihaleler ve liyakatsizlik nedeniyle İstanbul'da her gün kriz yaşandı. Reklama milyonlarca liralık bütçe ayıran İBB, yatırım ve hizmet dendiğinde tasarruf yapıyoruz mesajı yolladı. İBB iştiraklerinden İETT'de otobüslerin bakımları düzenli şekilde yapılmadı. Büyükşehir'de ulaşımın can damarı olan metrobüsler başta olmak üzere pek çok araç yolda kaldı, yandı, vatandaşlar tarafından itilerek çalıştırıldı… Ardı ardına yaşanan otobüs kazaları ve arızalar nedeniyle İstanbullunun da sabrı taştı. Hem CHP'ye hem de Ekrem İmamoğlu'na tepki yağdı…

İSTANBULLU PERİŞANDI AMA O İL İL DOLAŞIYORDU

Eleştirilere kulak asmayan Ekrem İmamoğlu, Cumhurbaşkanlığı seçimleri döneminde İstanbul'a uğramadı, Türkiye'yi dolaştı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanı, kendisinin ise yardımcısı olma hayaline kapılan Ekrem İmamoğlu'na 'İstanbul'un yolunu unuttu' yorumları bile yapıldı. Şimdilerde ise CHP Genel Başkanlığı hevesine kapılan Ekrem İmamoğlu'nu 2024 yılındaki yerel seçimlerde İstanbul'u kaybetme paniği sararken Mega Kent'te yine benzer manzaralar yaşandı.

ULAŞIMA SUYA YIL İÇİNDE FAHİŞ ZAMLAR

Ücretsiz su ve ekmek vaadiyle oyları toplayan İmamoğlu, seçimden sonra bu vadini de gerçekleştirmedi. Hükümeti sürekli yaptığı zamlar ile eleştiren CHP’li İBB yönetimi sudan ekmeğe, otoparktan ulaşıma elindeki tüm kalemlerde fahiş zamlar uyguladı.

METRO ARIZA ÇIKARDI YOLCULAR YÜRÜDÜ

Toplu ulaşım uçuruma sürükleniyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) bağlı metro, metrobüs ve otobüsler arıza, kaza ve yanma haberleriyle gündemden düşmüyor. En son Levent-Boğaziçi Üniversitesi Hisarüstü Metro Hattı’nda teknik arıza nedeniyle seferler bir süre yapılamadı. Levent Metro İstasyonu’nda güvenlik şeridi çeken görevliler, yolcuları Taksim istikametindeki metro durağı ile İETT duraklarına yönlendirdi. Arızalanan metrodaki yolcular, raylara inip en yakın durağa yürümek zorunda kaldı. Tünel içinde raylarda yürüyen bir yolcunun cep telefonu kamerasıyla çektiği görüntüler, sosyal medyada izlenme rekorları kırdı.

METRO İSTANBUL A.Ş. İÇLER ACISI HALDE

İBB’ye bağlı Metro İstanbul A.Ş. giderlerini karşılayamadığı için diğer iştiraklerden yardım almaya başladı. AK Parti İBB Meclis Üyesi Av. Muhammet Kaynar, 2019’a kadar kendi geliriyle giderlerini karşılayabilen Metro İstanbul A.Ş.’nin, yönetim CHP’ye geçtikten sonra içler acısı hale düştüğünü söyledi. Kaynar, “Metro İstanbul A.Ş. İBB’den 2023’ün ilk 6 ayında 97 milyon lira aldı, ikinci altı aylık dönem için de 125 milyon lira talep etti. Sübvanse edilmesi ve bilet fiyatının 4 kat artmasına rağmen şirket neden zarar ediyor?” diye sordu.

İSTANBUL OTOGARI'NIN HALİ VATANDAŞI İSYAN ETTİRDİ

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun Büyük İstanbul Otogarı için 'yeniledik' iddiasının ardından otogarın ortaya çıkan içler acısı hali vatandaşın sert tepkisine neden oldu. Otogarın yıkıntı içindeki halini gören vatandaşlar sosyal medyada tepkilerini dile getirdi. İstanbul'un Bayrampaşa ilçesinde bulunan Büyük İstanbul Otogarı'nın CHP'li Ekrem İmamoğlu tarafından 'tamamen yeniledik' iddiasından sonra ortaya çıkan manzarası vatandaşları çileden çıkarttı. İmamoğlu, tamamen yenilendiğini iddia ettiği otogar için "Çok emek verdik ama değdi! 1 yıl önce devralmıştık şimdi tertemiz, pırıl pırıl bir otogarımız oldu. Güvenlik ve temizlik sorunlarını çözdük, baştan sona yeniledik, el değmedik nokta bırakmadık. Otogarda kütüphane, kitap okuma, etkinlik ve çalışma alanları dahi var" açıklamasında bulundu.

VATANDAŞ TEPKİ GÖSTERDİ

CHP'li Ekrem İmamoğlu'nun yeniledik iddiası sonrası otogarın halini gören vatandaşlar İmamoğlu'na sert tepki gösterdi. Otogarın içler acısı halini görüp çileden çıkan vatandaşlar, otogarın görüntülerini sosyal medyada paylaşarak tepki gösterdi.

VATANDAŞ SİZİ TATİLDE Mİ BULACAK?

Tatilleri ve İstanbul dışındaki seçim çalışmalarıyla gündemdeki yerini koruyan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Bahçelievler’de bulunan semt pazarını gezerken vatandaş tepkisi ile karşılaştı. Pazarda alışveriş yapan bir kadın “Suya çok zam yaptınız. Hani her şey güzel olacaktı. Arayınca vatandaş sizi nerede bulacak. Tatillerde mi bulacak” diyerek İmamoğlu'na tepki gösterdi.

"HANİ HER ŞEY GÜZEL OLACAKTI?"

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, dün Bahçelievler Siyavuşpaşa’da bulunan Çarşamba pazarını gezdi. İmamoğlu’na gezisi sırasında vatandaşlar tepki gösterdi. Pazarda alışveriş yapan bir kadın, “Su faturası bugün geldi 450 lira. Suya çok zam yaptınız. Hani her şey güzel olacaktı. Gerçekten güzel oldu İstanbul. Siz geldiniz çok güzel oldu. Hani suya zam yapmayacaktınız” diye sordu.

“SİZ SÖZÜNÜZÜN ERİ DEĞİLSİNİZ"

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da “Elektriğe ne kadar zam geldi abla yüzde 25. Söz verme olur mu hiç. Hükümet zam yaptı mı ben nasıl zam yapmayacağım” diyerek karşılık verdi. Bunun üzerine kadın, “Elektriği savunmuyorum o da zamlı ama siz söz verdiniz, sözünüzün arkasında durun. Siz geldiniz, oylarımızı aldınız, ne dediniz? Siz sözünüzün eri değilsiniz” yanıtını verdi.

“VATANDAŞ SİZİ TATİLDE Mİ BULACAK?"

Ekrem İmamoğlu'nun 'ayıp ediyorsun' demesi üzerine kadın, “Siz yaparken ayıp etmiyorsunuz da ben hakkımı savununca mı ayıp ediyorum. Siz hakkıyla siyaset yapmıyorsunuz. İnsanı sömürüyorsunuz insanı. Masallardan bıktık. İstanbul’u size verdik de ne oldu. Her şey güzel oldu. Arayınca vatandaş sizi nerede bulacak. Tatillerde mi bulacak” ifadelerini kullandı. İmamoğlu'nun "pazarda bulacak" yanıtı üzerine ise kadın "Çünkü seçim zamanı geliyor. Şimdiden tohumları ekiyorsunuz.” dedi.

İBB'NİN 3,5 YILDA TOPLAM BORCU 82 MİLYAR TL'Yİ BULDU

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 3,5 yılda 35 yılda yapılan borçtan daha fazla borçlandığı saptandı. Buna göre İBB'nin 1984'ten 2019'a kadar 28 milyar TL olan borcu, 2019'dan 2022 sonuna kadar 82 milyar TL'ye çıktı. İBB'nin geçen yıl 59 milyar TL'ye yakın bir gelir elde ettiği öğrenildi.

İSKİ VE İETT'DE ZARAR: GELİR 59 MİLYAR TL İKEN GİDER 64 MİLYAR TL OLDU

İBB'nin gideri ise 64 milyar TL olurken, belediye iştiraklerinden olan İSKİ ve İETT'de toplamda 7 milyar TL'lik bir zarar tespit edildi.

2019'A KADAR 28 MİLYAR TL OLAN BORÇ 82 MİLYAR LİRAYA ÇIKTI

Belediyenin 1984'ten 2019'a kadar 28 milyar TL olan borcu, 2019'dan 2022 sonuna kadar 82 milyar TL'ye çıktı. Böylelikle İBB'nin 3,5 yılda 35 yılda yapılan borçtan daha fazla borçlandığı saptandı. Ayrıca İBB'nin 2022 yılında yaptığı toplam harcamanın 91 milyar lira olduğu da belirtildi. Denetim raporunun görüşüldüğü oturumda söz alan Denetim Komisyonu Başkanı Muhammet Kaynar, İSKİ ve İETT de dahil edildiğinde İBB'nin 2022 yılında toplam harcamasının 91 milyar lira olduğunu belirterek, 2022 yılı bütçesinde merkezi idareden İBB'ye 50 milyar 750 milyon lira geldiğini ifade etti.

"MUHTEMELEN 2023 SONUNDA 150 MİLYAR LİRAYA ÇIKACAK GİBİ GÖZÜKÜYOR"

Kaynar, İBB'nin borç miktarıyla ilgili şunları söyledi: "Ekrem Bey göreve geldiğinde toplam borç 28 milyar lira iken, belediyenin Haziran 2019'da 28 milyar lira olan borcu 31 Aralık 2019 tarihinde 30 milyar 858 milyon liraya, 31 Aralık 2020 tarihinde 43 milyar 402 milyon liraya, 31 Aralık 2021 tarihinde 57 milyar 602 milyon liraya, 31 Aralık 2022 tarihi itibarıyla 82 milyar 75 milyon liraya yükselmiştir. Büyükşehir Belediyesinin kurulduğu 1984 yılından 2019 yılı Haziran ayına kadar 35 yılda belediyenin toplam borcu 28 milyar lira olarak birikmişken Ekrem İmamoğlu'nun başkan seçildiği 2019 yılı Haziran ayından 2022 yılı sonuna kadar 3.5 yıllık dönemde da 54 milyar lira daha ilave borç yapılarak 82 milyar liraya çıkmıştır. Yani 3.5 yılda, 35 yılda yapılan borçtan daha fazla borç yapılmıştır. Borç, İBB'nin bir kaderi oldu ve aritmetik olarak artıyor. Muhtemelen 2023 sonunda 150 milyar liraya çıkacak gibi gözüküyor."