Hamas'ın Lübnan Temsilcisi:Gazze Direnişinin Sebatının Temeli İran Desteğidir.

Hamas'ın Lübnan Temsilcisi:Gazze Direnişinin Sebatının Temeli İran Desteğidir.

Hamas'ın Lübnan temsilcisi Ali Baraka (Ali Bereket) Irak kanalı al-Nujaba TV'ye verdiği röportajda...

Baraka, Hizbullah’ın direnişe lojistik, politik ve uzmanlık desteği sağladığını belirterek İran’ın maddi desteğinin “Gazze direnişinin sebatındaki temeli ve İran’ın Hamas’ın 2014 savaşındaki kayıplarını telafi eden tek ülke olduğunu” sözlerine ekledi. Ayrıca Hizbullah’ın İsrail-Celile’de savaşmak istemesinin Filistin’in kurtuluşunu temel davası olarak gördüğünü gösterdiğini söyledi.

 

Hamas'ın Lübnan temsilcisi Ali Baraka (Ali Bereket) Irak kanalı al-Nujaba TV'ye verdiği röportajda (23 Kasım) Hamas'ın füzelerinin İsrail'in her yerini vurabileceğini ve füzelerin menzil, vuruş hassasiyeti ve tahrip gücünü artırmak için çalıştıklarını söyledi. Baraka, Hizbullah'ın direnişe lojistik, politik ve uzmanlık desteği sağladığını belirterek İran'ın maddi desteğinin “Gazze direnişinin sebatındaki temeli ve İran'ın Hamas'ın 2014 savaşındaki kayıplarını telafi eden tek ülke olduğunu” sözlerine ekledi. Ayrıca Hizbullah'ın İsrail- Celile'de savaşmak istemesinin Filistin'in kurtuluşunu temel davası olarak gördüğünü gösterdiğini söyledi.

 

 

“Direnişin Gazze'deki füzeleri İşgal Edilmiş Filistin'in tüm noktalarına ulaşabilir”

 

Ali Baraka: Direniş (Hamas) Tel Aviv'i vurmaya hazırlanıyordu, bu nedenle düşman…

 

Sunucu: Tel Aviv'i vurma potansiyeliniz var mı?

 

Ali Baraka: Hiç şüphesiz. Tel Aviv'i 2012'de ve ardından 2014'te bir kez daha vurduk. Tel Aviv'i ilk vuruşumuz olmayacak bu. Hatta Tel Aviv'den ötesini bile vurma kapasitemiz var. 2012'de 80 km uzaklıktaki Tel Aviv'i vurduk. Ardından 2014'te 160 km ötedeki Hayfa'yı hedef aldık. Bugün Hayfa'dan daha uzağını da vurabilecek durumdayız.

 

Sunucu: Ne kadar uzağı?

 

Ali Baraka: Tüm Filistin'i. Direnişin füzeleri Filistin'in her noktasına ulaşabilir. Bunlar Lübnan'daki direnişin elindeki füzelerin dışındadır.

 

Sunucu: O derece mi?

 

Ali Baraka: Hiç şüphesiz. Direniş gelişiyor. Filistin direnişi gelişmiş ve yeteneklerini çeşitlendirmiştir.

 

Sunucu: Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah “Filistin'e Kornet füzelerini yollamış olmaktan şeref duyuyoruz” dedi.

 

Ali Baraka: Evet, bu doğru.

 

Bu füzeler size nasıl ulaşıyor?

 

Kornet füzeleri Sina'ya ulaştı ve oradan da direnişin özel kanallarıyla Gazze'ye sokuldular. Bu füzeler bize bugün gelmedi. Sina'yı Gazze Şeridi'ne bağlayan tüneller henüz mevcutken ulaşmıştılar. Bu füzeler o tüneller aracılığıyla taşınmaktaydı.

 

Suriye sizi hala silahla teçhiz ediyor mu?

 

Yollar kesildi. Suriye olaylarından beri oradan hiçbir şey almadık. Fakat 2011'den önce evet, şüphesiz destek alıyorduk.

 

Mısır bunu kolaylaştırıyor mu yoksa engel mi oluyor?

 

Mısır şimdilerde silah yardımının ulaşmasına engel oluyor.

 

Yani başka bir ifadeyle düşmanla anlaşmalı çalışıyor?

 

Buna anlaşma demezdim. Sina'da bazı güvenlik şartları var. Mısır ordusu burada IŞİD terörist örgütü ile savaşıyor, bu nedenle sürekli alarm halinde ve Sina'dan Gazze'ye ya da tersi yönde sızmaları önlemek için Hamas ile işbirliği yürütüyor.

 

[...]

 

“Gazze Şeridi'ne uygulanan ambargo nedeniyle Filistin Direnişi kendi füzelerini üretmeye başladı”

 

Sunucu: Siyonist yapı ile Filistinliler arasında büyük savaş patlak verirse direniş (ekseni) güçlerinin sizi askeri, siyasal, finansal ve diğer her türlü yolla destekleyeceğini umuyor musunuz?

 

Direniş güçleri Filistin'in yanında durdular. Fakat her birinin kendi şartlarına göre nasıl destek vereceklerini onlara bırakıyoruz. İran İslam Cumhuriyeti finansal ve askeri yardım sağlıyor. Hizbullah lojistik ve politik destek veriyor ve uzmanlığını sunarak yardım ediyor. Direniş ekseninin her bir unsuru…

 

Filistinliler Irak direnişinden birşey alıyorlar mı?

 

Şimdiye kadar bu yönde bir bilgim olmadı, fakat gelecekte Filistin direnişinin Irak'tan destek aldığını görmeyi umuyorum.

 

[...]

 

Ali Baraka: Gazze Şeridi'ndeki kuşatma nedeniyle Filistin direnişi kendi füzelerini üretmeye başladı. Hayfa'yı vuran füzeler yerel üretimdi. Hatta Tel Aviv'i vuran füzelerin bile –bir kısmı İran üretimi olmakla birlikte- bazıları lokal üretimdi. Direniş, Fecr-5 füzelerini kopyalamayı başardı. Fecr-5 füzelerini İran'dan aldı ve benzer M-75 füzelerini Gazze Şeridi'nde üretti. Allah'a hamdolsun Gazze Şeridi'ndeki fabrikalar bu füzelerin menzillerini, hedefi vurma dakikliği ve tahrip güçlerini geliştirmek için çalışıyor.

 

“2014'teki Gazze Şeridi'ne düzenlenen ve 51 gün süren Siyonist saldırıdan sonra Direniş füze cephaneliğinin çoğunu tüketmişti”

 

İran, Filistin direnişini desteklemede çok önemli bir rol oynuyor. Mesela 2014'te Gazze Şeridi'ne düzenlenen ve 51 gün süren Siyonist saldırıdan sonra Direniş füze cephaneliğinin çoğunu tüketmişti. Bu uzun bir savaştı. İran İslam Cumhuriyeti direnişin daha fazla füze üretebilmesi, silah ve teçhizat elde edebilmesi için finansal destek sağlayan yegane ülkeydi. Direnişin, 2014 savaşındaki kayıplarını İran telafi etti.

 

Direniş İran'ın finansal yardımını kullanarak şimdilerde askeri sanayisini geliştiriyor. Hammaddeleri kara borsada büyük zorluklarla satın alıyor. Bu maddeler çok pahalı. Dolayısıyla Gazze direnişinin sebatının temeli İran desteğidir.

 

Sunucu: Nasrallah sürekli müstakbel bir savaşın Celile'de (işgal altındaki Filistin toprağı) verileceğini söylüyor.

 

Bu doğru.

 

Bu ne anlama geliyor? Hizbullah Filistin'de mevcut mu?

 

Hizbullah'ın Filistin'de mevcudiyeti var diyemem, çünkü orada bulunmaya ihtiyaç duymuyor, zira orada Filistin direnişi var.  Buna ilaveten biz Hizbullah'ın…

 

Askeri danışmanlar hakkında ne diyorsunuz?

 

Böyle bir bilgim yok. Bununla birlikte, Hizbullah Celile'ye girmek istiyorum diyorsa bunun anlamı Filistin'in özgürleştirilmesinde yer almayı düşünüyor, Filistin'i ana davası görüyor, işgalin sona erdirileceğine ve Filistin'in kurtuluşunun sadece tek başına Filistin halkının sorumluluğu olmadığına inanıyor demektir. Bu, Filistin ve Lübnan direnişinin ve hatta tüm ümmetin sorumluluğudur.

 

Hizbullah, bu Arap ve İslam milletinin bir parçasıdır. Bu nedenle Filistin'in özgürleştirilmesi davasının bir parçasının sorumluluğunu üsüne almıştır. Ve bunun için de Filistin'de cihad etme ve Kudüs'ün özgürlüğünde yer alma şerefine ermek için büyük savaş gününe hazırlanmaktadır.

 

 

https://www.memri.org/reports/hamas-representative-lebanon-ali-baraka-our-missiles-gaza-can-reach-every-spot-palestine-can

 

 

Çeviri: Medya Şafak