Hamas Lideri Heniyye Lübnan'a Gitti

Hamas Lideri Heniyye Lübnan'a Gitti

Hamas lideri, El Aksa gerginliğinin ortasında Hizbullah görüşmeleri için Lübnan'a geldi

Hamas'ın siyasi lideri İsmail Haniye İşgal Altındaki Doğu Kudüs'teki Mescid-i Aksa'daki gerginliğin ortasında Çarşamba günü Lübnan'a geldi .

Lübnan'daki Hamas sözcüsü Walid Kilani, Haniye'nin ziyaretinin, Filistinli grup ile Lübnan hareketi Hizbullah arasında "İsrail düşmanına karşı direnişi güçlendirmek ve tutumları koordine etmek için" önceki toplantıları takip etmeyi amaçladığını söyledi.

Çarşamba günü İsrail polisinin Mescid-i Aksa kompleksinin içinden ibadet eden yaklaşık 350 kişiyi gözaltına almasının ardından İşgal Altındaki Batı Şeria'da gerilim yükseldi.

Yahudi yerleşimcilerin camiye baskın çağrısı yapması üzerine bir grup Filistinli, külliyedeki Al-Qibli Mescidi'ne barikat kurdu. Kapıları kapatarak polisin içeri girmesini engellemeye çalıştılar.

Kıble Mescidi'ni çepeçevre saran İsrail polisi, caminin çatısına çıkarak bazı camlarını kırdı ve önce içeride ibadet edenlere ses bombalarıyla müdahale etti. Camide bulunan bazı kişiler havai fişek atarak polise direnmeye çalıştı.

Filistin Tutsaklar İşleri Komisyonu'na göre İsrail polisi, tutukluları bir haftalığına Mescid-i Aksa ve Kudüs'ün Eski Kent bölgesinden uzaklaştırılmaları şartıyla serbest bırakmaya başladı.

Müslümanlar için Mescid-i Aksa, İslam'ın üçüncü en kutsal mekânını temsil ediyor. Yahudiler, eski zamanlarda iki Yahudi tapınağının bulunduğu yeri söyleyerek bölgeyi Tapınak Dağı olarak adlandırıyorlar.

İsrail, 1967 Arap-İsrail Savaşı sırasında Mescid-i Aksa'nın bulunduğu Doğu Kudüs'ü işgal etti. 1980'de uluslararası toplum tarafından asla kabul edilmeyen bir hareketle tüm şehri ilhak etti.

KAYNAK: TEVHİDHABER