Haaretz: Sinwar, "maalesef" başardı

Haaretz: Sinwar, "maalesef" başardı

İsrail gazetesi "Haaretz", Kassam Tugayları'nın ikinci grup işgal mahkumunun serbest bırakılmasındaki gecikmeye dikkat çekerek, bunun Gazze'deki Hamas hareketinin liderinin İsrail toplumuna karşı yürüttüğü...

İsrail gazetesi "Haaretz", Kassam Tugayları'nın ikinci grup işgal mahkumunun serbest bırakılmasındaki gecikmeye dikkat çekerek, bunun Gazze'deki Hamas hareketinin liderinin İsrail toplumuna karşı yürüttüğü başarılı psikolojik savaş bağlamında gerçekleştiğini vurguladı.

İsrail gazetesi "Haaretz", Hamas hareketinin, Gazze Şeridi'ndeki çatışmaları durdurmak için ateşkese varılan mahkum takası anlaşması kapsamında işgalci yapıya karşı psikolojik bir savaş yürüttüğünü bildirdi. Tugayların Cuma akşamı işgal tutuklularını serbest bırakmayı geciktirmesi, anlaşmanın devamı için bir uyarı olarak değerlendiriliyor.

Haaretz'in analizi, gazetenin askeri işler analisti Amos Harel'in Gazze Şeridi'ndeki Hamas hareketinin lideri Yahya Sinwar'ın “geçen 7 Ekim'den bu yana uyguladığı psikolojik savaşı sürdürdüğünü” söylediği bir makalesinde geldi. "Sonraki aşamalarda da bunu yapmasının beklendiğini" ifade etti.

Harel, "Sinwar'ın elindeki baskı araçlarından mümkün olduğunca yararlanmak için İsrail'e karşı psikolojik savaş kullanmaya çalışacağı başından beri belliydi" diyerek, İsrail'e azami düzeyde ilgi gösterilmesi gerektiğinin netleştiğini vurguladı. Geçtiğimiz Ekim ayında gerçekleşen 7 Ekim saldırılarının (El Aksa Tufanı Harekatı) ana hedeflerinden biri İsrail kamuoyuydu.

İsrail gazetesinin analisti "üzüntüyle" Hamas hareketinin bu hedefe tam olarak ulaştığını ve Sinwar konusunda bunu sürdürmemek için hiçbir neden olmadığını doğruladı.

Harel, Sinwar'ın savaşa geri dönmek için elde etmeye çalıştığı gecikmenin "sonsuza kadar sürmeyeceğine" dikkat çekerek, "İsrail"in bir hafta içinde "savaşın nasıl olacağına" karar vermesi gerekeceğine dikkat çekti.

İsrail'den 6.000'den fazla Filistinli mahkumun serbest bırakılması karşılığında, kavramasında yaşayan ve ölü olan tüm işgal mahkumlarının son sürümü olduğunu vurgulayarak Gazze Şeridi'ndeki direnişin hedefinin netliği hakkında konuştu. hapishaneler.

Direnişin amacına uygun bir mahkum anlaşması yapılmasına ilişkin Harel, bunun "daha önce hiçbir İsrail hükümetinin yaklaşmadığı bir tabuyu yıkmak" olacağını vurguladı.

Ayrıca şu anda "İsrail" de, bu adımın ezici popüler destek kazanıp kazanmayacağını bilmek zor, bunun işgal mahkumlarının ailelerinin acılarına karşı muazzam bir sempatiye rağmen net olmadığını hatırlattı.

Harel, konuşmasının ışığında, "Esirlerle ilgili ek bir anlaşmaya varılamadığı takdirde, yaklaşık bir hafta içinde İsrail'in savaşın devamına ilişkin bir karar vermek zorunda kalacağını" belirterek, bu kararın Gazze Şeridi'nin kuzeyini ilgilendirdiğini ifade etti. İşgal "ordusunun" yakında bu konuyla ilgileneceğini, Gazze Şeridi'nin güneyine de operasyon sürdürdüğünü iddia etti.

Mübadele anlaşmasının bir parçası olarak, çatışma ateşkesinin ikinci gününün bitiminde Cuma günü teslim edilen ikinci İsrailli tutuklu grubunun, İsrail işgal yetkililerini Filistinlilerin şartlarına uymaya zorlaması dikkat çekicidir. El Kassam Tugayları, işgal iki taraf arasında yapılan dolaylı anlaşmanın şartlarına uyulana kadar partinin serbest bırakılmasını ertelemeye karar verdiğinden direniş devam etti.