Gülen'in İadesi için Özel Prosedür

Gülen'in İadesi için Özel Prosedür

Sbah'ın haberine göre; ABD'nin Pensilvanya eyaletinde yaşayan Fethullah Gülen için çıkarılan yakalama kararını Kırmızı Bülten'e dönüştürme çalışmaları sürerken, iadesi için farklı bir prosedür gündeme geldi.

Sabah'ın haberine göre; ABD'nin Pensilvanya eyaletinde yaşayan Fethullah Gülen için çıkarılan yakalama kararını Kırmızı Bülten'e dönüştürme çalışmaları sürerken, iadesi için farklı bir prosedür gündeme geldi. ABD ile Türkiye arasında imzalanan "Suçluların Geri Verilmesi ve Ceza İşlerinde Karşılıklı Yardım Anlaşması" çerçevesine göre, iade dosyaları Adalet Bakanlığı ya da Dışişleri Bakanlığı tarafından iletilebiliyor. Genel uygulamaya göre bir suçlunun iadesi için dosya Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanıyor. Dışişleri Bakanlığı üzerinden muhatap ülke Dışişleri Bakanlığı'na gönderiliyor. Ancak Gülen'in iadesi için hazırlanan iade dosyasının ABD'ye gönderilmesiyle ilgili sürecin Dışişleri Bakanlığı değil, doğrudan Adalet Bakanlığı üzerinden yürüyeceği öğrenildi. İade dosyası Adalet Bakanlığı'nca Dışişleri Bakanlığı'na gönderilmeden doğrudan ABD Adalet Bakanlığı'na gönderilecek. Bu yöntemin tercih edilme nedeni ise dosyanın kriminal boyutu oldu. Hükümet, Dışişleri Bakanlığı üzerinden gönderilecek dosyayla ilgili ABD makamlarında "siyasi dava" düşüncesi oluşmasını istemiyor. Dosya, Adalet Bakanlığı üzerinden ABD'ye gönderilerek "Gülen, Türkiye için ulusal bir tehdit ve bu dava hukuki. Gülen'le ilgili somut suç tespitleri var" mesajı verilecek. 

190 ÜLKEYE DAĞITILACAK 
Gülen için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından çıkarılan yakalama kararı çerçevesinde ABD özelinde iade dosyası hazırlanırken, aynı zamanda 190 ülkeye bildirilmek üzere Kırmızı Bülten dosyası da hazırlanıyor. Gülen için hazırlanan kırmızı bülten, Interpol Genel Sekreterliği tarafından Interpol'e üye 190 ülkeye dağıtılacak. Bültenin geçerlilik süresi 5 yıl olacak. Türkiye bu sürenin yenilenmesini isteyebilecek. Türkiye'nin daha önce İnterpol tarafından aranmasını talep ettiği kişilerin iadesinde karşılaştığı en önemli sorunlardan biri başvuruların "siyasi suç" çerçevesinde nitelendirilmesi. Gülen için hazırlanan talep dosyasında "Soruşturma kapsamında suç işlediğine dair yeterli somut bulgulara ulaşıldığı" belirtildi. 2009'dan bu yana, İnterpol aracılığıyla Türkiye'ye iade edilen suçlu sayısında 2,5 kat artış görüldü.