G7'den İsrail'e Destek Kararı

G7'den İsrail'e Destek Kararı

Dünyanın en gelişmiş ekonomilerinin oluşturduğu G7 ülkeleri, Gazze'de insani ara verilmesi ve insani koridor oluşturulmasını destediklerini söyledi. İsrail katliamlarına dair tek bir söz etmeyen G7 ülkeleri, ateşkes çağrısı da yapmadı.

ABD, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, İngiltere ve Kanada'nın oluşturduğu G7 ülkelerinin dışişleri bakanları Tokyo'da bir araya geldi. Toplantıya, Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de katıldı.

Yapılan ortak açıklamada, İsrail'in "uluslararası hukuk kapsamında" kendisini savunma hakkına sahip olduğu ifade edilirken, ateşkes çağrısı yapılmadı.

Ülkeler, Gazze'de insani ara verilmesi ve insani koridor oluşturulmasını destedikleri kaydetti.:

"Gazze'de kötüleşen insani krize çözüm bulmak için acil eyleme geçilmesi gerektiğini vurguluyoruz. Acil olarak ihtiyaç duyulan yardımın ulaştırılmasının ve rehinelerin serbest bırakılmasının kolaylaştırılması için insani arayı ve insani koridorları destekliyoruz."

İnsani ara, daha uzun süren hatta savaşları bitiren ve siyasal sürecin bir parçası olan ateşkeslere göre birkaç günlük zaman dilimini kapsıyor.

Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırının kınandığı zirvede ayrıca, Yahudi yerleşimcilerin Filistinlilere karşı uyguladığı şiddetin artmasının kabul edilemez olduğu, Batı Şeria'da güvenliği baltaladığı ve kalıcı barış umutlarını tehdit ettiği aktarıldı.