Filipinler'de Sıkı Yönetim İlan Edildi

Filipinler'de Sıkı Yönetim İlan Edildi

Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte'nin, ülkenin güneyindeki Mindanao eyaletinde sıkıyönetim ilan ettiği bildirildi.

Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte'nin, ülkenin güneyindeki Mindanao eyaletinde sıkıyönetim ilan ettiği bildirildi.

Devlet Başkanlığı Sözcüsü Ernesto Abella, Duterte'nin, resmi ziyaret için bulunduğu Rusya'nın başkenti Moskova'da basına yaptığı açıklamada, Mindanao eyaletine bağlı Marawi şehrinde "kalkışma çıktığı gerekçesiyle" anayasanın kendisine verdiği yetkiyle eyalette 60 günlük sıkıyönetim ilan ettiğini duyurdu.

Moskova ziyaretini yarıda kesti

Ülkesine dönen Duterte, hükümetin internet sitesinde videsosu yayınlanan açıklamasında 'terörle mücadelesinin sert olacağı' uyarısında bulundu ve "Bir yıl sürerse, bir yıl sürer. Ama bir ay içinde sona ererse mutlu olurum" dedi.

Savunma Bakanı Delfin Lorenzana, ordunun, Marawi kentindeki bir terörist elebaşısına yönelik düzenlediği baskının, militanlar ile Filipinler Ordusu arasında çatışma çıkmasına sebep olduğunu kaydetti.

Lorenzana, Maute terör örgütü militanlarınca düzenlenen saldırıda 2 askerin ve 1 polisin öldüğünü, 12 kişinin yaralandığını bildirdi.

Sıkıyönetim en fazla 60 gün sürebiliyor

Duterte, hükümetin önceliğinin, adada barışın sağlanması olduğunu söyledi.

Ziyaretini yarıda kestiği Moskova'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le bir araya gelen Duterte, DAEŞ ve diğer örgütlerle mücadele için Filipinlerin daha fazla modern silahlara ihtiyacı olduğunu ifade etti.

Sıkıyönetim boyunca, kanunların uygulanması için ordu devreye girebiliyor ve gözaltı süreleri daha uzun tutulabiliyor.

Anayasa uyarınca devlet başkanı, bir kalkışmayı veya istilayı bastırmak için en fazla 60 gün sıkıyönetim ilan edebiliyor.

Militanlar kilise ve binaları ateşe veriyor

Silahlı asilerin kentte belediye binasını, bir hastaneyi ve bir hapishaneyi işgal ettiğini belirten Lorenzana, militanların ayrıca bir Katolik kilisesini ve çok sayıda binayı ateşe verdiğini açıkladı.

Lorenza, Moskova'dan yaptığı açıklamada, "Maravi şehri karanlığa büründü, elektrikler yok ve her yerde Maute nişancıları kol geziyor." dedi.

Genelkurmay Başkanı Eduardo Ano, çatışmanın, Ebu Seyyaf terör örgütü liderlerinden İsnilon Hapilon'a yönelik operasyonun ardından çıktığını belirtti.

Maute grubu üyesi 50 silahlı militanın örgüte destek olarak kente girdiklerini söyleyen Ano, militanların çeşitli binalarda konuşlanarak güvenlik güçleriyle çatıştığını ifade etti.

Ano, güvenlik güçlerinin, Hapilon'un kaçmasını önlemek için şehrin ana giriş ve çıkışlarını kapattığını kaydetti.