Fas'tan İsrail'i Kızdıran Talep

Fas'tan İsrail'i Kızdıran Talep

Amerikan “Axios” web sitesi: Fas, Tel Aviv'deki büyükelçiliğini açmadan önce İsrail'den Batı Sahra üzerindeki egemenliğini tanımasını istiyor

TERCÜMEHABER /TEVHİDHABER

Fas, Tel Aviv'de bir büyükelçilik açma görüşmelerini İsrail'in Batı Sahra üzerindeki egemenliğini resmen tanımasına bağlarken, İsrail tarafı bunun diplomatik misyonu resmen başlatmamanın bir yolu olduğuna inanıyor.

Dört mevcut ve eski İsrailli yetkili Axios'a, son birkaç aydır Faslı yetkililerin, İsrailli yetkililerin irtibat ofisinin kurulması için her çağrıda bulunduğunda, İsrail'in Batı Sahra üzerindeki egemenliğini resmen tanımasını talep ettiğini söyledi.

İsrailli yetkililer, Dışişleri Bakanlığı'nın Rabat'ın eleştiriler nedeniyle Tel Aviv'de tam bir büyükelçilik açmamak için tanıma konusunu "bahane" olarak kullandığına inandığı için Tel Aviv'in şimdiye kadar bu konuya müdahil olmama kararı aldığını belirtti.

Dönemin ABD Başkanı Trump'ın iki yıl önce Batı Sahra'yı Fas'ın bir parçası olarak tanıması, İsrail ile Fas arasındaki diplomatik ilişkilerin yeniden kurulmasını da içeren daha geniş bir anlaşmanın parçasıydı.

Dönemin İsrail İçişleri Bakanı Ayelet Shaked geçen Haziran ayında Fas'a yaptığı bir ziyarette yerel basına İsrail'in Fas'ın Sahra üzerindeki egemenliğini tanıdığını söyledi. Ancak İsrail Dışişleri Bakanlığı, "Batı Sahra özerklik planının olumlu bir gelişme olduğunu" söyleyerek Shaked'in açıklamasını hemen geri çekti.