Fas Muhalefetinden İktidara  İsrail Çağrısı

Fas Muhalefetinden İktidara İsrail Çağrısı

Fas Birleşme ve Reform hareketi İsrail ile normalleşmeden geri çekilme çağrısı yapıyor

Muhalefetteki Adalet ve Kalkınma Partisi'nin savunuculuk kanadı Fas'taki “Birleşme ve Reform” hareketi, Pazar günü, Fas'ı “bölgesel ve uluslararası çatışmalar ve bölgedeki güvenlik ve istikrarı tehdit eden Siyonist sızma için bir arenaya” dönüştürebilecek bir yol olduğu için İsrail ile normalleşmeyi reddettiğini yineledi.


Bu, Fas'ın orta batısındaki Taroudant şehrinde 3 gün süren yıllık toplantısının bitiminden sonra hareket tarafından yayınlanan bir bildiride geldi.


Açıklamada, normalleşme yolunun "tarih boyunca sağa ve Filistin mücadelesine güçlü bir şekilde destek veren Fas'ın rolüyle tutarlı olmadığı" değerlendirildi.

Hareket, Rabat'ı bir kez daha "normalleşme yolundan geri çekilmeye, Siyonist oluşumla ilişkileri koparmaya ve Kudüs'ü desteklemede Fas'ın şanlı tarihiyle aynı hizaya gelmeye" çağırdı.


Filistin meselesinin Fas Sahra meselesiyle aynı seviyede olduğunu ilan eden Fas'ın imajını zedelemek ve gerilimi artırmak için her yolu kullanan muhaliflere de fırsatın kaçırılması çağrısında bulundu.


Sahra meselesini "ulusun birliği ve parçalanma ve ayrılığın reddi ile ilgili haklı bir mesele olduğu için bir şantaj, pazarlık veya takas konusu" haline getirmeyi reddettiğini yineledi.


10 Aralık 2020'de İsrail ve Fas, 2000 yılında askıya alınan diplomatik ilişkilerin yeniden başladığını duyurmuştu .


Aynı ayın 22'sinde Fas hükümeti, resmi bir İsrail-Amerikan delegasyonunun başkent Rabat'a yaptığı ilk ziyarette Fas, İsrail ve ABD arasında bir “ortak bildiri” imzaladı.


Pazartesi günü, Fas Kraliyet Mahkemesi, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'dan Kral VI. Muhammed'in aldığı bir mesaja göre, İsrail'in Fas'ın Sahra bölgesi üzerindeki egemenliğini tanıdığını duyurdu.


Kaynak: TEVHİDHABER.COM