Davutoğlu: IŞİD'i Resmi Olarak İlk Biz Terör Örgütü İlan Ettik

Davutoğlu: IŞİD'i Resmi Olarak İlk Biz Terör Örgütü İlan Ettik

Ahmet Davutoğlu, Türkiye’nin Irak ve Suriye’de kitlesel katliamlar yapan IŞİD’i resmen terör örgütü olarak tanıdığını söyledi.

Davutoğlu bu konu üzerinden Türkiye’ye yapılan eleştirilerin büyük bir tuzak olduğuna dikkat çekerek, “Bu savaşa dahil olmadan insani müdahalede bulanan tek ülke biziz” dedi. Konya’daki evinde gazetecilerle bir araya gelen Davutoğlu iç ve dış politika gündemine dair önemli açıklamalarda bulundu:

 

RESMEN 'TERÖR ÖRGÜTÜ' DEDİK

 

“10 Ekim 2013’te biz IŞİD’i terör örgütü ilan edip, Resmi Gazete’de yayınlamışız. Tutumumuz belli. Böylesine kritik bir dönemde gensoru veriyorlar. Türkiye’yi savaşa sokmakla suçlanıyorum. Etrafımız zaten savaş alanı. Türkiye kamu düzenini koruyor, bir savaşa müdahil olmuş değiliz. Bu önemli bir başarı. Bir yandan ‘neden Türkmenler’e korumuyorsunuz’ diyorlar. Bir yandan da ‘neden bölge ile ilgileniyorsunuz’ diyorlar. Türkiye, “Müdahil olurum ama sadece Türkmenler için” diyebilir mi? Ezidiler, Hristiyanlar, Araplar insan değil mi? Bir yer var ki, o hakkı kuyumcu titizliği ile kullanırsın. İnsan canı, Türkiye’nin stratejik çıkarları.”

 

MUHALEFETİN KİRLİ MUSUL PLANI

 

Davutoğlu, Musul’da IŞİD’in rehin aldığı 49 konsolosluk görevlisi için muhalefetin gensoru önergesi vermesini de eleştirdi: 

 

“Bu gensoru alıkonulan vatandaşlarımızın güvenliğine halel getiriyor. Tek bir insanın can güvenliğine hassasiyet göstermeden, siyasi saik ile hareket edilmesi sineye çekilemez. Tansiyonun yükselmesinin vatandaşlarımızı nasıl tehlikeye attığını biliyorlar ama bizi kıskaca almak istiyorlar. Kurtarsak şov yapmış olacağız, Allah muhafaza vatandaşlarımızın başına bir şey gelse üzerimize yüklenecekler. Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde bizi zora sokmak için kullanacaklar. Tahliyeyi geciktirdiğimiz iddiası da yalan, kadın ve çocukları getirme teklifini reddettiğimiz de. Vatandaşlarımız açısından bir tehlike yok.”

 

SEÇİMDEN SONRA SARSINTI OLMAZ

 

“Siyasi partiler zaman içinde olgunlaşırlar ve kendi teamüllerini oluştururlar. Başbakanımızın derin siyasi tecrübesi var ancak Ak Parti o kadar ciddi sınavlardan geçti ki, oluşan o teammüller Ak Parti’yi korur. Hem Başbakan’ın bizzat kendisinin hassasiyeti korur hem de onunla birlikte oluşan psikoloji, Ak Parti’de herhangi bir sarsıntıya meydan vermez.  Büyük bir iktidar birikimi de sağlamış bir partiyiz. O bakımdan hiçbir sıkıntı olacağını düşünmüyorum.”

 

O 'ACABA' BİZİ YIKARDI

 

Davutoğlu, Erdoğan’ın Köşk’e çıkmasının ardından ‘Başbakan kim olacak’ tartışmalarını da şöyle değerlendirdi: “Bu konuyu herhangi birisi gelip bana açmadıkça veya istişare zarureti oluşmadıkça kimseyle konuşmadım. Bu şuna benziyor. Engelli bir yarışta, engelden hemen önce zihninizin karışmasına benzer. Sporcu engelli yarışta koşuyor, önünde bir engeli aşacak, tam engele yaklaşırken, “Acaba sonra ne olur” dediği anda, tereddüt ettiği anda, engele takılır düşer.  Örneğin 30 Mart seçimlerinden önce parti içinde birileri “Acaba yüzde 40’ın altına düşer miyiz” diye düşünse, bunlar bize dışarıda kumpas kuranlardan daha tehlikeli. O zaman insanların zihnini bulandırıyorsunuz. Kilitlenmek lazım. 30 Mart bir engeldi ve aşıldı. O engelden 3 gün önce bizim bakanlıktaki dinleme olayı oldu. Bizim zihnimizde, “Yahu sonrası ne olacak” diye bir şey olsa, “Yahu bu kadar da sızmış, acaba ne olacak” diye bir soru olsa, o sızma değil, o‘acaba’ bizi yıkardı. 30 Mart’tan sonra hemen bir Cumhurbaşkanlığı tartışması başlatıldı. Bu yaygınlaştırıldı ki, 30 Mart’ın hezimeti unutturuldu. Ne oldu? AK Parti içinde hiçbir dalgalanmaya sebebiyet vermeden Başbakanımız Cumhurbaşkanı adayı oldu. Bu sefer AK Parti Erdoğan’dan sonra nasıl bir şekil alacak tartışması başladı.”

 

FRAKSİYONLAR ÇIKSIN İSTEDİLER

 

“İşte bu da bir engel. Beklendi ki, o iki engel arasında bu partinin yönetici kadroları ya da ismi geçenler hemen daha önce ANAP’da, CHP’de olduğu gibi fraksiyonlaşsınlar, şucular densin, bucular densin, şucular şuculara karşı densin. Bu fraksiyonlaşma doğdu mu? Doğmadı. İşte tam bu engelin öncesinde, benim zihnimde, “Benim adım çok ortalıkta dolaşıyor”diye bir an odağımı kaybetsem, Gazze ile Irak ile Türkmenler ile uğraşmak yerine Ankara’da oturup kulis yapmaya başlasaydım, vazifeme ve partime ihanet etmiş olurdum. Cumhurbaşkanlığı seçimi sonuçlanıncaya kadar böyle bir şeyin şehvetine kapılmamak lazım. Sonrasında ne olacak sorusu zihinleri dağıtır.”

 

CUMHURBAŞKANI-BAŞBAKAN İLİŞKİLERİNDE ÇATIŞMA ÇIKAR MI?

 

''Cumhurbaşkanı ile aynı siyasi tercihlerle oy almış bir başbakanın varlığı, çatışmayı önler, bilakis bir güç birliği ve sinerji sağlar. Genel başkan ile Başbakan ayrı isimler olmamalı. Aksi takdirde güç parçalanması olur, bunu da sistem kaldırmaz.”