Davutoğlu: HDP, İmralı'dan Gelen Mesajları Sabote Etti

Davutoğlu: HDP, İmralı'dan Gelen Mesajları Sabote Etti

Başbakan Davutoğlu, HDP'nin İmralı'dan gelen mesajları sabote ettiğini, bu nedenle ilerleme sağlanamadığını söyledi

Başbakan Ahmet Davutoğlu, HDP'nin İmralı'dan gelen mesajlar sabote ettiğini bu nedenle "silahsızlanma kongresi"nin yapılamadığını söyledi. 

Kocaeli mitingi dönüşü gazetecilere açıklamalarda bulunan Başbakan Davutoğlu, Çözüm Süreci'nde HDP'lilerin takındığı tavrın birçok gelişmeyi engellediğini kaydetti.  

Davutoğlu, özellikle İmralı'dan gelen mesajlar konusunda HDP'lilerin olumsuz tavır takındığını, bu nedenle ilerleme sağlanamadığını ifade etti. 

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "İktidar ve çevresi HDP’yi ağır şekilde suçluyor, HDP de kendisine saldırıların sorumlusunun AK Parti olduğunu iddia ediyor. Çözüm sürecinin geleceğini nasıl görüyorsunuz?" şeklindeki bir soru üzerine şunları söyledi:
Başbakan olunca ilk attığım adım çözüm süreci mekanizması kurmaktı. Bunu her şeyin önüne aldım. Ama her seferinde sabote ettiler. Çözüm sürecinde atılacak adımları ve mekanizmaları konuşurken, 6-7 Ekim olaylarını çıkardılar. Süreci tekrar düzene koymamız aralık ayını buldu. Arkasından, çözüm sürecinin esası silahları bırakmak ve barışçı bir yola ulaşmak değilmiş gibi, birtakım teminatlar alma noktasına getirdiler işi. Mart ayına doğru işi yine çizgisine oturttuk, bu defa İç Güvenlik Reformu hakkında bir sürü şey çıkardılar. Tam işler yine rayına girerken, Nevruz’a 3 gün kala, Demirtaş meseleyi çözüm sürecinden çıkarıp Cumhurbaşkanı’na doğrudan saldıran/hakaret eden bir eksene oturttu. Çözüm süreci bugün istemediğimiz bir yere gelmişse, bütün bunların sorumluluğunun dahil edilmesi lazım. HDP’nin çözüm süreciyle ilgili esnek ve iyimser bir ortam oluşturması gerekirken, neredeyse İmralı’dan gelen mesajları sabote eden bir tavır sergilediler. Bu tetiklemeyle, silahsızlanma kongresi toplanmadı. Bir de usulle esası ayırt etmek lazım. Silahsızlanma esasla ilgili bir konu. Çözüme gidiyorsak silahı bırakacaklar. Ama İzleme Komitesi usulle ilgili... İzleme Komitesi (İmralı’ya) gider/gitmez, oturulur, tekrar konuşulur. Ama niyeti gösterecek şey silahsızlanmadır. ‘Türkiyelileşmek’ ifadesi güzel, ama öyleyse Türkiyelilik kimliği üzerinden bir şey inşa et. Doğu’da başka, Batı’da başka bir yaklaşımları var.