CIA Tarafından Eğitilen Afganlar Ortada Kaldı

CIA Tarafından Eğitilen Afganlar Ortada Kaldı

Rapor: CIA tarafından eğitilen Afganlar ABD'de hukuki bir bataklıkla karşı karşıya

Afganistan'da yıllarca CIA altında savaşan ve orada CIA görevlilerinin güvenliğini sağlayan binlerce Afgan, ABD'de meşakkatli bir hukuki ikilemle karşı karşıya olduklarını söylüyor.

US NBC News'e göre , ABD ordusunun Ağustos 2021'de ülkeden çekilmesiyle "Afgan Ulusal Saldırı Birimi"nin yaklaşık 10.000 ila 12.000 üyesi Afganistan'dan tahliye edildi .

Ancak yalnızca iki yıl süren ABD çalışma izinlerinin süresi önümüzdeki günlerde veya haftalarda dolacak ve gaziler ailelerinin geçimini sağlayamayacaklarından korkuyor.

Bazıları ayrıca CIA için yaptıkları işin "yeşil kart" alma şanslarına zarar verebileceğinden endişe ediyor.

Geçtiğimiz ay, eski bir Afgan komutan, milletvekillerini eski kuvvetlerinin "acil bir kriz" içinde olduğu konusunda uyaran ve durumlarını çözmek için harekete geçme çağrısında bulunan bir mektup yazdı.

"Yardımınız olmadan kapana kısıldık" dedi ve şöyle devam etti: "Son zamanlarda, Amerika Birleşik Devletleri hükümetinin göçmenlik yardımı taleplerimizi görmezden gelmesi nedeniyle toplumumuzda ezici çaresizlik duygularımızdan kaynaklanan intiharlar yaşandı."

"ABD hükümeti, savaş alanındaki hizmetlerimiz karşılığında bize uygun yasal statü sözü verdi."

İki yıl önce Amerika Birleşik Devletleri'ne varışlarından bu yana, bu gücün çoğu üyesi ABD'ye özel olarak "ABD hükümeti için çalışan" Afganlar ve Iraklılar için oluşturulmuş özel göçmen vizeleri alamadı.

Bu vizeler olmadan gaziler "yeşil kart" başvurusunda bulunamıyor ve bu da onları yasal "gri" bir alanda bırakıyor.

Geçtiğimiz Haziran ayında ABD Dışişleri Bakanlığı, savaşa ve ABD'nin Afganistan'dan çekilmesine ilişkin uzun zamandır beklenen, çekilmeye yol açan kararların sonuçlarını özetleyen raporunu yayınlamış ve hem eski ABD başkanlarının yönetimlerini, hem de ABD'nin Afganistan'dan çekilmesini eleştirmişti.

Rapor, geri çekilmeyi "ölümcül ve kaotik" olarak tanımladı ve bunun, neredeyse yirmi yıl boyunca askeri varlığın sahada olmasından sonra "bu şekilde yapıldığına" dikkat çekti.

KAYNAK:TEVHİDHABER