Cezayir Cumhurbaşakanı İlk kez Fransa'ya Gidiyor

Cezayir Cumhurbaşakanı İlk kez Fransa'ya Gidiyor

Cezayir Genelkurmay Başkanı Fransa'ya gidiyor

TERCÜMEHABER /TEVHİDHABER

Cezayir Ordusu Genelkurmay Başkanı bu ayın sonunda Fransa'ya gidecek.

Bu ziyaretin sembolik bir anlamı var çünkü son 17 yıldır eşi benzeri görülmemiş ve Cezayir Genelkurmay Başkanı'nın Fransa'ya yaptığı son ziyaret Mayıs 2006'da Ahmed Gaid Saleh tarafından gerçekleştirilmişti.

25 ve 26 Ağustos 2022 tarihlerinde Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Cezayir ziyareti sırasında bu ülkedeki mevkidaşıyla bir araya gelen Borkar, o dönemde iki generalin Afrika "kıyı" bölgesindeki güvenlik durumunu ve iş birliğini güçlendirmeyi ele aldı.

Cezayir cumhurbaşkanının ziyareti için hazırlıkların yanı sıra iki ülke genelkurmay başkanlarının Ocak ayı sonunda Sahel bölgesindeki durumu yeniden görüşmesi bekleniyor.

Bu habere göre bu aynı zamanda Cezayir cumhurbaşkanının iki ülke ilişkilerinde yaşanan gerilimin ardından Fransa'ya ikinci ziyareti.

Geçen yıl Cezayir vatandaşlarının Fransa'ya seyahatlerinde vizelerinin sınırlandırılmasına yönelik açıklamaları ve Emmanuel Macron'un Cezayir hükümeti ve cumhurbaşkanı aleyhindeki tartışmalı açıklamalarının ardından iki ülke olan Fransa ve Cezayir arasındaki gerilim tırmanmıştı.

Fransız "Le Monde" gazetesi, Macron'un Cezayirli mevkidaşı Abdelmajid Tebboune'nin "çok katı bir rejime saplanıp kaldığını" belirttiği konuşmasını yayınladı.

Fransa Cumhurbaşkanı, "Fransız sömürgeciliği öncesi Cezayir ulusunun" varlığını da sorguladı ve "halk arasında uzlaşma" sağlamak için bu konunun ele alınması gerektiğini vurguladı.

Cezayir Dışişleri Bakanlığı da Paris'in Cezayir vatandaşlarına ayrılan vize kotasının düşürülmesine ilişkin tek taraflı kararı nedeniyle ülkesinin güçlü ve resmi protestosunu ilan etmek üzere bu ülkedeki Fransız büyükelçisini çağırdı.