Cenin’de Son 20 Yılın En Büyük Yıkımı

Cenin’de Son 20 Yılın En Büyük Yıkımı

İsrail’in işgal altında tuttuğu Batı Şeria’nın Cenin kentine 3 Temmuz’da başlattığı ve yaklaşık 48 saat boyunca sürdürdüğü saldırılar, bölgede son 20 yılın en büyük yıkımı olarak niteleniyor.

Siyonist İsrail’in işgal altında tuttuğu Batı Şeria’nın Cenin kentine 3 Temmuz’da başlattığı ve yaklaşık 48 saat boyunca havadan ve karadan sürdürdüğü saldırılar, bölgede son 20 yılın en büyük yıkımı olarak niteleniyor.

Filistinli gazeteci Rana Salahat, İsrail güçlerinin Cenin Mülteci Kampı’na saldırarak, yüzlerce Filistinliyi yıllar sonra yeniden yerinden etmesine ilişkin, “İsrail’in yaptıkları karşısında küresel sessizlik varken suç işlemek ve saldırmak için herhangi bir nedene ihtiyacı yok” dedi. Filistin’de gazetecilik yapan Rana Salahat, Cenin’e yönelik saldırıları ve özellikle son aylarda Yahudi yerleşimcilerin, Filistin köy ve kasabalarına düzenlediği toplu saldırılarla artan hak ihlallerini değerlendirdi.

İsrail’in 2006’dan bu yana ilk defa son dönemde işgal altındaki Batı Şeria’da üst üste insansız hava aracı saldırısı gerçekleştirdiğini anımsatan Salahat, “Bu, Cenin’e 2006’dan bu yana havadan ve karadan yapılan en büyük işgaldi. İşgal güçleri Cenin ve Cenin Mülteci Kampı’na saldırarak 12 kişinin şehit edilmesine, 20’si ağır olmak üzere 100 kişinin yaralanmasına neden oldu. Yüzlerce Cenin Mülteci Kampı sakini ne yazık ki bir kez daha yerlerinden edildi” ifadesini kullandı.

İşgalciler daha nefret dolu ve korkunç

Salahat, Yahudi işgalciler tarafından Filistinlilere yönelik geçmişten bu yana yapılan fiziki saldırı, taş atma, evlerine ırkçı sözler yazma, kundaklama, mal ve mülklerine zarar verme, tarım arazilerini tahrip etme gibi saldırıların bu yıl daha da şiddetlendiğini kaydederek, şu değerlendirmede bulundu:

“İşgalciler daha nefret dolu ve korkunç. Yaptıkları her şey işgal güçlerinin koruması altında, bu da endişe duymadan ihlal ve suç işlemelerine yardımcı oluyor. İşgalcilerin Nablus’un güneyindeki Calud köyüne düzenlediği saldırıda çok sayıda Filistinli yaralandı. Olay terörist İsrail askerlerinin koruması altında gerçekleşti. Ramallah’ta, Salfit ve Beytüllahim’de de durum aynı.”

Kendisinin de bu saldırıları yaşadığını anlatan Salahat, “Ramallah’tan yaşadığım yer olan Nablus’a dönüyordum. Kontrol noktasındaydık. Aniden birkaç kadın yerleşimci aracımıza saldırdı ve neredeyse arabayı parçalıyorlardı. İşgal askerleriyse bu durumu ayakta izliyordu” dedi.

Rana Salahat, Filistin’de sadece Mayıs’ta gerçekleşen hak ihlallerine işaret ederek, bir ay içinde Filistinlilere yönelik 3 bin 713 hak ihlali yapıldığını söyledi.

Filistin yalnız bırakıldı

Filistinlilerin sadece fiziki şiddet değil, psikolojik şiddetle de mücadele ettiğine vurgu yapan Salahat, “Filistin yalnız bırakıldı ve bu durum Filistinliler üzerinde birçok psikolojik ve fiziksel etki yaratıyor. İşgalin devam etmesi ve uluslararası toplumdan yeterli destek görmeksizin maruz kaldığımız ihlaller, bizi hayal kırıklığına uğratıyor. Öfkeli ve üzgünüz” dedi.(Milli Gazete)