BM'den Beklenmedik Filistin Kararı

BM'den Beklenmedik Filistin Kararı

BM'nin işgal altındaki topraklardaki insan hakları Özel Raportörü, "İsrail'in" Filistinlilere yönelik muamelesinin apartheid olduğu sonucuna varan bir rapor sundu.

TERCÜMEHABER /TEVHİDHABER

Birleşmiş Milletler İşgal Altındaki Filistin Topraklarında İnsan Hakları Özel Raportörü, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi'ne (UNHRC) bir rapor sunarak, "İsrail" ve işgal altındaki bölgelerdeki durumun apartheid'e benzediğini söyledi.

Michael Lynk, Salı günü kuruma sunduğu 19 sayfalık bir raporda, İsrailli Yahudilerin ve Filistinlilerin "hak ve menfaat dağılımını ulusal ve etnik kimlik temelinde farklılaştıran ve tek bir rejimin üstünlüğünü sağlayan tek bir rejim altında yaşadıklarını" yazdı

"İşgal altındaki Filistin topraklarında bir ırksal-ulusal-etnik gruba önemli haklar, faydalar ve ayrıcalıklar sağlarken, başka bir grubu kasıtlı olarak duvarların, kontrol noktalarının arkasında ve kalıcı bir askeri yönetim altında yaşamaya tabi tutan, yerleşik yönetimin baskıları apartheid'in varlığına ilişkin geçerli kanıt olduğunu bildirdi.

Apartheid Nedir ?

Apartheid, bir ırk grubunun diğerine sistematik olarak baskı yapmasını ifade eden uluslararası bir yasal terimdir.

Lynk'in raporu Perşembe günü, İsrail'in Filistinlilere ve diğer Araplara karşı insan hakları ihlallerine yönelik kalıcı UNHRC gündem maddesi olan '7. madde' tartışmasından önce kamuoyuna açıklanacak.

Araştırmaya göre, "İsrail", "Filistin topraklarının, Gazze, Batı Şeria ve Doğu Kudüs'ün fiziksel olarak birbirinden ayrıldığı ayrı nüfus kontrolü bölgelerine stratejik olarak bölünmesi" planını sürdürüyor.