Biden Netanyahu'ya   Suudi Arabistan Konusunda Söz Verdi

Biden Netanyahu'ya Suudi Arabistan Konusunda Söz Verdi

Biden ve Netanyahu, İsrail-Suudi normalleşmesi için çalışma sözü verdi

Reuters'in haberine göre, ABD Başkanı Joe Biden ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Çarşamba günü İsrail ile Suudi Arabistan arasında diplomatik ilişkiler geliştirmek amacıyla dönüm noktası niteliğinde bir anlaşma için birlikte çalışma sözü verdiler.

Netanyahu'nun aralık ayında iktidara gelmesinden bu yana ilk kez bir araya gelen her iki lider de ilişkilerindeki gerginlikleri hafifletme arzusunun sinyalini verdi, ancak Biden aynı zamanda farklılıklarını tartışmaya kararlı olduğunu da açıkça belirtti.

New York'taki bir otelin balo salonunda Netanyahu ile yan yana oturan Biden, görüşmelerin başında "Umarım bugün bazı şeyleri halledebiliriz" dedi.

İki lider, Netanyahu'nun tercih ettiği daha prestijli mekân olan Beyaz Saray'da buluşmak yerine New York'taki BM Genel Kurulu oturum aralarında görüşme ayarladı.

Washington Yakın Doğu Politikası Enstitüsü'nde uzun süredir Orta Doğu gözlemcisi olan David Makovsky, eski adıyla Twitter olarak bilinen X'teki bir gönderisinde, toplantının "Netanyahu'nun göreve gelmesinden 265 gün sonra, 1964'ten bu yana en uzun ara" gerçekleştiğini kaydetti. ”

David Makovsky,"Suudi anlaşmasının muazzam potansiyeli, farklılıklara rağmen Biden ve Netanyahu'ya buluşmaktan başka pek fazla seçenek bırakmadı" dedi.

ABD'li yetkililer Biden ile Netanyahu arasında Beyaz Saray'da bir toplantı yapılması ihtimalini göz ardı etmedi. Biden görüşmede, "Umarım yıl sonuna kadar Washington'da birbirimizi görürüz" dedi.

Biden yönetimi, ABD'nin zorlu engelleri aşması durumunda böylesine büyük bir anlaşmadan büyük kazançlar elde edebileceğini hesaplıyor.

“Ortadoğu'da onlarca yıldır süren çatışmalar yaşadık. Bu iki ülkeyi bir araya getirmek, bölgede istikrarın sağlanmasında güçlü bir etkiye sahip olacaktır,” diyen ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ABC News'in “Günaydın Amerika” programına yaptığı açıklamada, anlaşmaya varmak için hâlâ zorlukların devam ettiğini belirtti.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan bu ayın başında yaptığı açıklamada, masada "normalleşmeye giden yol unsurları" bulunduğunu, ancak imzalanacak hazır bir çerçeve veya şartın bulunmadığını söyledi.

Kaynak: TEVHİDHABER