Baraj Kalkarsa HDP'nin Sandalye Sayısı MHP'yi Geçer mi

Baraj Kalkarsa HDP'nin Sandalye Sayısı MHP'yi Geçer mi

Ruşen Çakır, Öcalan'ın talimatıyla seçime bağımsız girmeyi düşünen HDP'nin barajı aşması durumunda 50'den fazla vekil çıkarıp MHP'yi geride bırakabileceğini yazdı.

Öcalan'ın 2015 genel seçimlerine HDP'nin parti olarak girmesi talimatı MHP'yi kara kara düşündürüyor. Habertürk Gazetesi yazarı Ruşen Çakır, HDP'nin seçimlere bağımsız girmesi durumunda 50'den fazla milletvetvekili çıkarabileceğini yazdı.

Meclis'te 52 sandalyesi olan MHP'nin 2015 seçimlerinde HDP'nin gerisinde kalma ihtimalini değerlendiren Çakır, HDP'nin vekil sayısının 50'yi geçebileceğini söyledi.

HDP, MHP'NİN SANDALYE SAYISINI YAKALAR MI?

HDP'nin seçime parti olarak girip barajı aşarsa bugüne kadar sandalye kazanamadıkları bazı büyük illerde şeytanın bacağını kırabileceğini belirten Ruşen Çakır, "Böylesi bir durumda toplam milletvekili sayısı kolaylıkla 50'yi aşabilir" dedi.

HDP'nin barajı aşaması durumunda, hemen hemen MHP ile aynı temsil düzeyine ulaşabilir veya onu geçebilir. Mevcut Parlamento aritmetiğinde MHP'nin 52 sandalyesi bulunuyor.

ADİL GÜR: BBP FAKTÖRÜ MHP'NİN OYLARINI BÖLER

Anketçi Adil Gür, seçim barajının kalkması durumunda AK Parti, CHP ve MHP'den diğer partilere gidebilecek oylara ilişkin tahminde bulunmuştu.

Barajın düşürülmesinin en çok HDP'nin işine yarayacağını savunan Gür, şu ifadelere yer vermişti: "Geldiğimiz noktada oyu yüzde 3 olan bir parti dahi yok. Baraj düşerse HDP 10-15 milletvekili daha fazla çıkarır. AK Partiden ise belki 10 vekil azalabilir. AK Parti'den Saadet Partisi'ne 1 veya 2 puan gidebilir. Aynı şekilde CHP'den DSP'ye, İP'e, ANAPAR'a veya diğer küçük sol partilere de 2,3 üç puan kayabilir. Benzer durum MHP için de geçerli. Muhtemelen MHP'den de 1 veya 2 puan BBP'ye kaçacaktır."

PARTİLERİN MECLİS'TEKİ SANDALYE DAĞILIMI;

İŞTE RUŞEN ÇAKIR'IN 'HDP'NİN ZOR SEÇİMİ' BAŞLIKLI YAZISINDAN BİR KESİT:

Demokratik Toplum Partisi (DTP), yüzde 10 ülke barajı nedeniyle 2007 genel seçimlerinde, "Bir Umut Adayları" adı altında toplanan bağımsız adayları destekledi ve 22 milletvekilliği elde etti.

Arada DTP kapatıldı, yerine kurulan Barış Ve Demokrasi Partisi (BDP) de 2011 genel seçimlerinde, yine yüzde 10 barajı nedeniyle "Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku" adıyla katılan bağımsız adayları destekledi. 47 ildeki 64 adaydan 36'sı seçildi, bunlardanHatip Dicle'nin vekilliği mahkeme kararıyla AKP'li Oya Eronat'a geçti.

BDP kapatılmadı ama yerini Halkların Demokrasi Partisi'ne (HDP) bıraktı ve önümüzdeki genel seçimlere HDP'nin parti olarak mı gireceği, yoksa yine bağımsız adayları mı destekleyeceği henüz belli değil.

HDP'NİN VEKİL SAYISI 50'Yİ AŞABİLİR

Gerçekten zor bir durum. Yine bağımsız adaylarla girilmesi durumunda, bu yöntem konusunda epey tecrübeli olduklarını da hesaba katarsak HDP'lilerin 40 milletvekilini aşması şaşırtıcı olmaz. Ancak seçimlere parti olarak girmeleri ve tabii ki barajı aşmaları durumunda, zaten milletvekili çıkardıkları seçim bölgelerinde sayıyı iyice artırabileceklerini, hatta bugüne kadar sandalye kazanamadıkları bazı büyük illerde şeytanın bacağını kırabileceklerini düşünebiliriz. Böylesi bir durumda toplam milletvekili sayısı kolaylıkla 50'yi aşabilir.

ÖCALAN DA DESTEKLİYOR

Sandalye sayısının artmasından çok, HDP'nin seçimlere parti olarak girmesinin siyasi anlamı önemli. Ve bu sadece HDP'nin değil, genel olarak Kürt siyasi hareketinin geleceğini yakından ilgilendiren bir konu. Nitekim şu ana kadar gerek İmralı (Abdullah Öcalan), gerek Kandil (PKK/KCK), gerekse HDP'den yapılan açıklamaların tümünde seçimlere parti olarak girilmesi eğilimi ağır basıyor.