Arınç: Çözüm Süreci Yeniden Ele Alınmalı

Arınç: Çözüm Süreci Yeniden Ele Alınmalı

Başbakan Yardımcısı Arınç, "Hangi partiyle koalisyon kuracaksak kuralım Çözüm Süreci'ni ismi dahil, yöntemleriyle varacağı noktayla yeni baştan ele almaya mecburuz" dedi

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Şu anda biz hangi partiyle koalisyon kuracaksak kuralım Çözüm Süreci masanın üzerinde olacaktır ama ismi dahil, yöntemleriyle, yönüyle, varacağı noktayla işi yeni baştan ele almaya mecburuz" diye konuştu. 

Arınç, NTV'de katıldığı bir programda açıklamalarda bulundu, gündeme ilişkin soruları cevapladı.

Başbakan Davutoğlu'nun, PKK terör örgütünün silah ve şiddete dayalı eylemlerini sona erdirmesi konusunda HDP'nin aktif olmasını istediğini dile getiren Arınç, ancak görüşmeden hemen sonra, eş genel başkanlarından birinin "biz sırtımızı PYD'ye yasladık" diye açıklama yaptığını söyledi.

Arınç, şöyle devam etti: "(HDP'nin) 'Bu süreçte senin silah bırakman, Türkiye'yi terk etmen gerekirdi. Bu hükümet elinden geleni yaptı, Öcalan'ın talimatı da böyleydi. Sen şimdi buna da bizim sözlerimize de uymuyorsun. Sen silah bırakmadıkça biz bu Çözüm Süreci'ni götüremeyiz' demesi lazım.

HDP içinde ağırlıklarını koymak suretiyle parti ile örgüt arasına kalın bir duvar çekebilirlerse biz yine elbette bir partner olarak HDP'den Çözüm Süreci'nde istifade etmek isteriz."

Çözüm Süreci'nin bölgede sosyal hayata olumlu katkılarını anlatan Arınç, "Fakat onlar bunu yeniden güçlenmek, silahlanmak, serhildan için fırsat kollamak, devrimci halk ayaklanması için uygun ortamı bulmak amacıyla sinsi bir biçimde kullandılar" dedi.

O zamanki düşüncelerinin "terör örgütü eylem yapmadıkça biz de operasyon yapmayacağız" şeklinde olduğunu aktaran Arınç, "ama onlar bu süreci tamamen ileriye bir hazırlık ve hükümeti en zayıf anında vurmak üzere bir operasyon olarak düşündüler" ifadelerini kullandı. 

Kürtlere yönelik ayrımcılığın ortadan kaldırılmasına ilişkin icraatlara değinen Arınç, "Biz burada iyi niyetle pek çok şeyi yaptık ama onlar üzerine düşen hiçbir şey yapmadılar. Bizi aldatmış kabul edebilirler, biz kendimiz aldanmadık. Her şeyden haberimiz vardı. Ama 78 milyon insanın hatırına, Türkiye'nin hatırına bir gün bu iş çözülecek diye ümitle bekledik" diye konuştu.

"Şu anda biz hangi partiyle koalisyon kuracaksak kuralım Çözüm Süreci masanın üzerinde olacaktır ama ismi dahil, yöntemleriyle, yönüyle, varacağı noktayla işi yeni baştan ele almaya mecburuz" diyen Arınç, akil insanlar heyetinden bir grubun toplantısını ise iyi niyetli bir çaba olarak nitelendirdi.