Amir Abdullahian Nükleer Anlaşma İle İlgili Konuştu

Amir Abdullahian Nükleer Anlaşma İle İlgili Konuştu

Amir Abdullahian: New York'ta Tahran ve Washington arasında dolaylı mesaj alışverişi yapıldı

TERCÜMEHABEER /TEVHİDHABER

İran Dışişleri Bakanı Hossein Amir Abdollahian ve Katarlı mevkidaşı Muhammed bin Abdul Rahman Al Thani, bir telefon görüşmesinde nükleer müzakerelere dönüş ve yaptırımların kaldırılması olasılığını görüştü.

Amir Abdollahian, "New York'ta bulunma fırsatından yararlanılarak, Washington ve Tahran arasında bir arabulucu aracılığıyla müzakere görüşlerini daha da yakınlaştırmak için daha fazla mesaj alışverişi yapıldı." dedi.

İran Dışişleri Bakanlığı bugün Pazar günü yaptığı açıklamada, Katar dışişleri bakanının ABD tarafının mesaj alışverişinin nükleer anlaşmaya dönüşe yol açmaya istekli olduğunu doğruladığını söyledi.

Abdullahian, Katarlı mevkidaşına, "işlerin doğru yolda olduğunu ve IAEA'nın işbirliğinin devam etmesinin yolunun başka gelişmeler olduğunu" göz önünde bulundurarak, ciddi bir şekilde iyi, güçlü ve sürdürülebilir bir anlaşmaya varmaya çalıştığına dair güvence verdi.

Abdullahian daha önce , iyi ve sürdürülebilir bir anlaşmaya varmak için karar alma cesaretine sahip olması gerekenin Amerikan tarafı olduğunu vurgulamıştı .

Öte yandan üst düzey bir ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, "İran'ın Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın nükleer faaliyetlerine ilişkin soruşturmalarını kapatma konusundaki ısrarı" nedeniyle 2015 İran nükleer anlaşmasını yeniden canlandırma çabalarının "çıkmaz noktaya geldiğini" söyledi.