Amerikalı Araştırmacıların Bin Selman Raporu

Amerikalı Araştırmacıların Bin Selman Raporu

Amerika’nın "Cato" Merkezinin araştırmacıları, Yemen’e karşı savaşta 377 binden fazla Yemenlinin öldürüldüğüne değinerek, Amerikan Kongresi'nden Yemen'de işlediği cinayetlerden dolayı Suudi Arabistan'dan hesap sormasını istedi.

Jordan Cohen ve Jonathan Ellis, Amerika’nın Kongre'ye yakın bir gazetesi olan Hill gazetesinde bir yazı yayınlayarak şunları yazdı: ‘Riyad, Muhammed bin Selman döneminde 377 binden fazla Yemenliyi öldürdü ve 523'ten fazla Suudi'yi idam etti.

ABD Başkanı Joe Biden ve Demokratların elindeki Kongre, Suudi Arabistan'ı bu suçlardan dolayı yargılamak için birçok fırsata sahipti, ancak sadece zaman kaybettiler.

Amerikan hükümetinin tutumu, siyasi partilerin tutumuyla çelişmektedir.

Biden’ın bu tutumu, insan haklarını savunacağı konusundaki seçim vaatlerini çiğnemek ve reddedilen bir ülke olan Arabistan’la ilişki kurmak demektir.

Suudi Arabistan'ın Yemen'deki hedefleri basittir, bu ülkenin hedefi, kukla bir lider atamak ve hatta siviller de dâhil olmak üzere her türlü siyasi muhalefet için sorun yaratmaktır. Suudi Arabistan 2015 yılında bir koalisyon kurdu ve Riyad liderliğindeki bu koalisyon, Yemen'e yönelik hava saldırıları ve kuşatmalardan oluşan bir savaş başlattı.

Bu savaş 17 milyon 600 binden fazla Yemenlinin gıda yardımına muhtaç kalmasına neden oldu ve toplamda, Yemen'de ölen ve yaralananların 19 bin 200'den fazlası sivillerden oluşmaktadır.’

Bu Amerikan gazetesi haberinde, silah satışına ilişkin olumsuz faktörleri değerlendiren "Cato" Enstitüsü'nün silah satışı risk endeksine değinerek, Suudi Arabistan’ın silah satışı açısından en tehlikeli 30 ülkeden biri olduğunu ifşa etti.

Hill gazetesi, bu silahların insan hakları ihlallerinde kullanıldığına değinerek şunları yazdı: ‘Öte yandan, Suudi Arabistan'da yüksek düzeyde hükümet yolsuzluğu var ve aynı zamanda halka ulaşacak bu silahlarla ilgili büyük bir tehlike mevcut. Koalisyona satılan silahların sivillere verdiği zararın yanı sıra bu silahlar karaborsada boy gösteriyor ve terörist gruplara satılıyor.

Hal böyle iken Riyad, 13 yıl üst üste Amerikan silahlarının bir numaralı alıcısı oldu. Çünkü art arda üç ABD yönetimi, insan haklarından çok silah sözleşmelerinin kârına öncelik verdi.

Suudi Arabistan, bu ülkenin içinde ve dışında insanları katleden, terör örgütlerine silah dağıtan ve özgürlükleri çiğneyen bir zalim tarafından yönetiliyor. ABD Kongresi'nden Yemen'de işlediği cinayetlerden dolayı Suudi Arabistan'dan hesap sormasını istiyoruz.’(Ajanslar)