Abdurrahman Dilipak: Helal Cert

Abdurrahman Dilipak: Helal Cert

Habervakti.com yazarı Abdurrahman Dilipak'ın yazısını iktibas ediyoruz

Abdurrahman Dilipak/ Helal Cert

Derin Gerçekler

Helal siyaset olur mu, olursa bunun şartları nelerdir. Ve bunu belgelemek, sertifikalandırmak mümkün mü? Aslında bu “Helalcilik” tartışmalı bir kavramdır. İslam’da esas olan “Mubahat”tır. Bir şey Haram değilse mubah’tır. O şey Allah’ın kitabında açıkça, muhkem bir nas şeklinde ya da Resulullahın uygulaması ile sabitse ona “Helal” diyebiliriz, ancak bunlar da sınırlıdır. Def-i Mazarrat’ın önceliği vardır.

Haram tanı mı da, nesnenin zatı, kesbi ve istimali ile Bıçak haram değil, ama onu cinayet için kullanamazsın. Üzüm helal ama onu çalarak almışsan o da haram olur. İmamlık haram değil ama rüşvet veya torpil ile o makama gelmişsen, o da içine haram katıldığı için haram olur. Helal olan bir şeyi istimali, mesela gösteriş için ya da israf edilecek şekilde kullanılması da sorun. Oluşturacaktır. Helal olan bir canlıyı Allah’ın adını anmadan kesersen de helal olmaz.

Mesela ihaleye hile karıştırır, ordan elde ettiğin gelirle satın aldığın şeylere de haram bulaşır. Onun bereketi olmaz. O şey necis olmasa bile “Hades’ten teharet” konusunda murdar olabilir..

Sahi, Faizsiz bankacılık sistemi kuruyorsunuz da, sonunda. Bankacılık hizmeti verirken Merkez Bankalarının ürettiği parayı kullanıyorsunuz, Kendi merkez Bankanıza faiz karşılığı teminat yatırıyorsunuz, Takas bank üzerinden işlemler yapıyorsunuz. Belli havuzlarda paralar birbirine karışıyor. Sahi dünyada helal sertifikalı merkez bankası var mı? Yani bir yede “Haram para”(!?), “Helal zannettiğimiz para”ya karışıyor.