ABD'li Yetkili İran İle Aramızda Uçurum Var

ABD'li Yetkili İran İle Aramızda Uçurum Var

ABD'li yetkili: Nükleer anlaşma konusunda Amerika ile İran arasındaki uçurum devam ediyor

ABD'li bir yetkili Salı günü yaptığı açıklamada, İran'ın nükleer anlaşmayı canlandırma çabasında, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın İran'ın bildirilmemiş bölgelerinde uranyum izleri keşfine ilişkin soruşturmasını sona erdirme gerekliliği de dahil olmak üzere temel koşulları terk ettiğini söyledi.

Konunun hassasiyeti nedeniyle isminin açıklanmaması koşuluyla konuşan yetkili, "Tahran Washington'un bazı tavizler vermesi gerektiğini söylese de, bazı temel taleplerinden vazgeçtiğini" belirterek, "Bir anlaşmanın yapılıp yapılmayacağının belirsiz olduğunu" kaydetti. Reuters ajansının aktardığına göre anlaşma sağlanacak.

Bu, Avrupa Birliği'nin dış politika şefi Josep Borrell'in "2015 nükleer anlaşmasını canlandırmayı amaçlayan Viyana görüşmelerine katılan ülkelerin çoğu Avrupa taslağını kabul ettiğini" söyledi.

İspanyol televizyonuna verdiği röportajda Borrell, "Çoğu aynı fikirde, ancak bu hafta içinde beklediğim ABD'den henüz bir yanıt alamadım" dedi.

Tahran'ın konumuyla ilgili olarak, "İran, açıklanmayan ve Washington ile Tahran arasında 16 ay boyunca aralıklı ve dolaylı görüşmelerin ardından gelen teklifte bazı değişiklikler talep etti" dedi.

İran geçen hafta Avrupa Birliği'nin nükleer anlaşmayı canlandırma önerisine yanıtını sunmuştu ve Avrupa Birliği bu konuda ABD'yi bilgilendirdi, ancak Washington İran'ın yanıtına henüz resmi olarak yanıt vermedi

Pazartesi günü İran, Washington'u yanıt vermeyi "ertelemekle" suçladı ve ABD'nin yanıtının Avrupa Birliği'ne verdiği yanıta olumsuz olması halinde "alternatif bir plana" işaret etti.

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü "Nasır Kanaani" Pazartesi günü, görüşmelerde "nispeten iyi" bir ilerleme olduğunu belirtirken, "bir anlaşmaya varılana kadar hiçbir şey üzerinde anlaşma olmadığını" vurguladı.

Kaynak:Haber Kaynağı