AB'den Afganistan'a Yardım Taahhüdü

AB'den Afganistan'a Yardım Taahhüdü

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Afganistan'ın yeniden inşa edilmesi için 474 milyon euroluk finansal yardım paketi taahhüdünde bulundu.


Birleşmiş Milletler (BM) ve Afganistan hükümetinin İsviçre'deki BM Cenevre Ofisi'nde birlikte düzenlediği Afganistan Konferansı'nda, AB Komisyonu ile Afganistan arasında finansal yardım paketi anlaşması imzalandı.
Uluslararası İşbirliği ve Kalkınmadan Sorumlu AB Komisyonu Üyesi Neven Mimica ile Afganistan Maliye Bakanı Muhammed Humayun Kaumi'nin imzaladığı anlaşmaya göre, AB Komisyonu Afganistan'a 474 milyon euro tutarında finansal yardım sağlayacak.

Finansal yardımın, Afganistan'ın yeniden inşası, özel sektör reformları, sağlık, adalet, seçimler ile göç konusu ve ülkede yerinden edilenlere destek amacıyla sağlandığı belirtildi.

AB Komisyonu Üyesi Mimica, anlaşmaya ilişkin yaptığı açıklamada, "AB, ülkenin daha güçlü bir gelecek inşa etmesi için Afganistan ve halkıyla yan yana durmaktadır" ifadesini kullandı.

İmzalanan anlaşmaya göre, finansal yardım paketinin 311 milyon eurosu ülkenin yeniden inşasına, 31 milyon eurosu adalet sektörüne, 80 milyon eurosu sağlık ve beslenmeye, 15.5 milyon eurosu seçim sürecinin desteklenmesine, 37 milyon eurosu da da göç ve zorla yerinden edilenlere yönelik harcanacak.

Öte yandan, Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani, bugün konferansta yaptığı konuşmada yabancı şirketlere ülkesinde yatırım yapma çağrısında bulundu.